Gå til innhald

Jenteleker…

juni 2, 2014

imageNå har eg vore tre skuleår på rad på dei to første klassetrinna. Spesielt på første trinnet har dei ein god del leik, og eg har leika meir med lego og duplo desse åra enn eg har gjort nokon gong. Eg har fått auga opp for kor nyttig leiken er både i vanleg undervisning og i spesialundervisning, og har oppdaga eg det faktisk kan vera kjekt for litt barnslege vaksne og med byggverk og rolleleik både i sandkasse og på legorom. Det eg har irritert meg litt over, er at ein del leiketøy er så kjønnsinndelt. Eg synest nesten at det er blitt verre og verre. I duploserien er det mange kjekke klossar som er relativt kjønnsnøytrale, men når ein kjem opp på legonivå, så er det gjerne gutar som leikar med desse klossane. Jentene er glade i legofriends serien der dei fleste klossane er rosa og lilla, og langhåra legodamer køyrer rundt i sjokkrosa sportsbilar. Det positive med den serien er at han innbyr til positiv rolleleik med møblar, hus, kjæledyr, miniatyrmatvarer, blomar, marihøner, kvite benkjer, gitarar og eple ein kan henga på trea. Seinast i sist veke diskuterte eg med ein gut på sju, som meinte at legofriends var bare for jenter, og at store gutar ikkje leika med den slags… I den vanlege legokassen kryr det av menn med rustningar, skjold, sverd, pistolar, politiuniformar og brannmannsuniformar. Det er ulike typar bilar, fly, båtar og helikopter, men ingen kvinner, barn, kjæledyr, sofaar eller anna som innbyr til omsorgsleik. Eg høyrer gutane diskutera kven som skal angripa kven, når dei skal avtala kva dei skal leika. Elles så er det heldigvis ingenting i vegen med fantasien til ungar, så det blir spennande historiar av legomenn med riddar-rustning eller politiuniformar og.

I dag slo eg eit slag for å laga ein park med ein grill i midten slik at legomennene kunne ta ein pause i leiken og koma for å grilla pølser. Heldigvis fekk eg med meg dei gutane eg leikte med på den idéen. Dersom legofabrikantane mot all formodning skulle lesa dette: «Skjerp dokke folkens, lego er eit fantastisk leiketøy, men det hadde vore fint om de greip tak i nokre samfunnsnyttige tema og laga leiker ein kunne læra seg å ta ansvar og visa omsorg av. Kva med legobyar med bustadhus, parkar, sjukehus, barnehagar, dyrlegekontor, teater, bibliotek, gardsbruk, gartneri, byggefirma, kunstmalarar, it- senter, tivoli, kafear, osv… Eg treng ikkje ha kreditt for ideen. Bare lån han 😉 Eg skal ikkje undervurdera verdien av verken brannvesen eller politi, men det blir litt einsidig kanskje. Rolleleik er kjempeviktig, så la oss leggja til rette for at dei kan få trent seg i fleire rollar… Eg vil gjerne ha barbiedokker og som er opptekne av andre ting enn bare sminka seg, vera fin på håret, ha på ballkjolar og kjøra rosa limousine… Og Ken kan gjerne jobba i barnehage, der treng me menn…

imageElles så priste eg og Odd Christian sommaren med å kjøra ein tur til plantesalget. Bygginga av park i førstetimen virka kanskje motiverande? For dei meir uinnvidde, kan eg forsikra om at her i heimen har me mykje å gå på reint hagemessig…

imageMen borte hos Ingrid og Oddvar blømer det så fint at det er ein sann fryd. Fred over minnet til onkelen min. Han var ein fredeleg mann som hadde det aller best når han stelde i hagen sin. Det er så fint ute akkurat nå at ein nesten kunne bli rørt til tårer. For dei som ikkje er frå sørvestlandet, så har dei kanskje ikkje så lang erfaring som oss på at sommaren må gripast med negler og tenner akkurat når han er der. Det er ikkje kvart år han stoppar lenge, og det er ikkje kvart år han kjem att. I går gjekk eg tur klokka halv elleve om kvelden . Det lukta intenst av syrinar, svarttrasten sat i eit tre og song med det knallgule nebbet sitt, og sola hang som ei stor blodappelsin over horisonten i vest.

Heidi

 

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: