Gå til innhald

Å fortelja sitt liv.

november 6, 2004

Sist helg var eg på kurs i helbredande forteljing. Det var veldig fint å vera der. Me fekk i oppgåve å velja ein kort sekvens av livet vårt og fortelja det i fleire varintar: Vinnarvarianten,( det vil seia den du ville bruka på eit jobbintervju eller på CV- en), sutrevarianten (den du ville bruka hos legen for å bli sjukemeld), og Askeladd/ oppdagelsesreisande- varianten, (den der du lar alt skje, og ser på det som skjer som magisk og godt.) Alle desse og tusen andre er sanne framstillingar av livet ditt, men dei er ikkje livet ditt.

Interessant. Prøv sjølv og sjå kor mange forteljingar frå livet ditt som er sanne samtidig som dei kan vera heilt forskjellige. Og hugs at det er du som er forteljaren og redaktøren.

Nå sit eg her og ser sola skina etter lange tider med regn. Fantastisk! Eg har mykje arbeid eg må gjera i helga, er veldig trøytt og svært lukkeleg.

Nå skal eg arbeida med å laga teater av HC Andersen sine eventyr. Det blir fint. Jan Ivar har lagt ned mykje arbeid allereie, og eg skal bare jobba vidare. Og så skal eg oversetja engelske songar frå klosterkommuniteten Iona. Det siste er utruleg vanskeleg. Det er ei umogleg oppgåve å ivareta språket hundre prosent og samstundes få til dette med rim og rytme. Eg som ikkje eingong likar å leggja kabal og løysa kryssord… Men det er ei utruleg fin oppleving å leggja noko på bordet og vita at du har fått det til, og at resultatet er heilt på grensa av kva du i beste fall kan klara å prestera. Det er vel den opplevinga eg søkjer, samstundes som eg gjerne vil at dei nydelege songane skal få fine norske ord å funkla i.

Ein tur ut må det og bli tid til, og i kveld skal eg gå “natteravn”. Natteravn-konseptet går ut på at foreldre med tenåringsbarn med jamne mellomrom blir direkte utfordra til å vandra gatelangs i byen nattestid for å vera der for ungdomane og leggja ein dempar på eventuell uro.

Nå må eg koma i gang med arbeidet mitt. Gud velsigne dagen.

Heidi

From → Uncategorized

7 kommentarar
 1. Tintomara permalink

  Natteravn låter mycket härligare än vår svenska motsvarighet «Morsor och farsor på stan».
  Vad är kabal?
  Att översätta är vanskligt, man kan veta precis vad som avses och till och med kunna se det framför sig, men att hitta de rätta orden är en helt annan sak. Lycka till med det!
  Kursen låter rolig och intressant. Jag har börjat att skriva mera strukturerat om min vardag med de gulliga men ack så jobbiga barnen, och tycker att det lättar mycekt att sätta saker på pränt. Så kan man förhoppningsvis också se saker efteråt som man inte upptäcker när man står mitt i det.

 2. Heidi: permalink

  Tintomara: Ja, det er godt å
  sortera inntrykk. Derer så mange tusen ting ein alltid skal forhalda seg til og mange gonger blir det alt for lite rom for refleksjon. Heiter det ikkje
  kabal på svensk? Det er eit «kortspel» ein spelar med seg sjølv. Ein legg kort oppå kort etter ulike system og prøver å få det til å gå opp , det vil seia leggja ut alle korta. Kva heiter det på svensk? Ordet kabal kjem frå ordet kabbala som eg trur er ein jødisk form for mystikk og spådom. Noko av det vanskelege med å oversetja frå engelsk er at så mange engelske ord blir uttala med bare ei staving. Love- kjærleik,
  for eksempel. Sjølv om ein kunne oversetja ord for ord og få det til å rima (I seg sjølv utopisk) så får norsken for mange stavingar og ein får ikkje plass til alle orda…

 3. Anonym permalink

  Aha! Vi kallar det patiens, vi svenskar. Det gör jag numera bara på datorn.
  Att översätta poesi eller sånger måste vara mycket svårare än prosa.

 4. Tintomara permalink

  Det var jag som skrev ovanför.

 5. Heidi: permalink

  Ja, det er veldig vanskeleg. Det går liksom ikkje heilt å det 100% bra.

 6. TirNa permalink

  For en morsom innfallsvinkel de hadde på dette kurset, det vil jeg jammen forsøke. Eller har jeg hørt at natteravn er nattugler enkelte steder – muligens fordi ravn kan gi assosiasjoner til angrep mer enn overvåking og bistand. Men jeg er vant til ravner og liker det best :o)

 7. Heidi permalink

  Ja, det var ein spennande måte å sjå det på. Kursleiaren sa at viss me gjekk oss fast i våre eigne liv burde me prøva å fortelja det frå ulike vinklar.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: