Gå til innhald

Eg som ikkje visste

august 1, 2005

…at det var august allereie… Eg var sikker på at det var siste dagen i juli, heilt til eg til mi store glede oppdaga at Andedrakt var på beina att. – Og der… såg eg til mi store forbausing at dei nyaste tekstane var skrivne første august.

Eg har altså ikkje rukke å halda den årlege august-talen til meg sjølv, som handlar om det mjuke, det mogne og det forgjengelege… Heller ikkje har eg pusta ut og inn den venlege atmosfæren som eg hardnakka meiner at august har ein aura av.

Denne dagen har eg lite gjort, eg er på kvilepuls. I går hadde me middagsgjester, og plutseleg sat det ein lys levande glasblåsar i stova mi. I går var ettermiddagen min slik eg helst vil ha det her, glade menneske, blomar og brennande lys, god mat og opne dører… Nokon kom for dei var budne, andre vart budne etterkvart og Astrid for sin del stod plutseleg i stova og ville bare innom for eit hei og ein klem. Heldigvis fekk me plassert henne i sofaen med eit glas i handa, og der vart ho sitjande.

Dagen i dag opna i same sporet. Ein frokostgjest ringde på døra før eg var oppe og så vart det knekkebrød, ost og svart kaffi på kjøkkenet mitt. Halvard syntest det var koseleg å eta frokost med to tatlesjuke vaksne damer med god tid, så han åt sju brødskiver med dansk salami, og viste fram ein av froskane han sjølv har fødd fram i ein plastbalje utanfor huset. Rumpetrolla fann han i ein dam i juni ein gong.

Dagen slentra vidare til eit utstillingslokale som viste seg å vera stengd fordi det var måndag, og ein søvnig strandtur. Eg har leika god husmor og kokt ein av mine yndlingsrettar frå barndommen: Suppe av salt lammekjøt med gulrøter, kålrabi, nepe, selleri, purre og risgryn, med store lysegule bollar av egg, sukker og mjøl lukkeleg duppande på toppen av gryta. Eit av mine første minne om matlaging er at eg fekk hjelpa bestemor å laga slike bollar etter at morfar hadde knekt egga for henne i ei skål med hane på. Bestemor hadde ein merkeleg fobi mot å knusa egg…

Eigentleg skal slik suppe etast i to omgangar, først kjøt grønnsaker og kokte poteter på flat tallerken med suppe over som saus, og så resten av suppa med skei frå suppeskål, gjerne med flatbrød til. Her i heimen kom me aldri til potetene i dag, men suppa smakte godt og til dessert åt me jordbær.

Far var innom som snarast saman med Borghild, brordotter mi, som akkurat hadde bestemt seg for at til hausten skal ho studera idrett i Telemark. Ho skal bu bare ein time frå Odd Christian som skal på folkehøgskule. Det første han skal gjera der er å ta dykkarsertifikat, og så skal han på ryggsekktur til Skottland og Australia. Borghild og Odd Christian vart kommanderte til ro i sofaen der me kikka på ein album frå dei to var frå eitt til to år. Me lo av klede, frisyrer og brillemotar frå den tida som kjennest som omtrent i går.

Eg visste ikkje at det var august. Sommarmodusen har teke frå meg klokke og kalendar. Snart må eg finna fram begge deler att, men enn så lenge, ha tol…

Heidi

From → Uncategorized

5 kommentarar
 1. Tintomara permalink

  Jag tycker alltid att det är litet vemodigt när det blir augusti. Det är den månad skolan börjar, och man inser att lovet går mot sitt slut och inte blivit så som man tänkte.
  Fast det har ju oftast blivit bra ändå, på ett annat sätt.
  -Jag önskar att det hade varit jag som tittat in på frukost. Jag hade beundrat Harlvards groda, jag gillar kräldjur. (Och de flesta andra djur också.)

 2. April permalink

  Jag håller med om att augusti har en alldeles särskild glans – det är som att allt svämmar över och det är vänlilgt och vackert men också vemodigt att något är på väg att ta slut. I september är det friskt och piggt igen.

 3. Heidi permalink

  Ja, ein norsk diktar seier at august er mjuk som sorg og som kjærleik, ein bivrande streng mellom sommar og haust. Det er så vakkert sagt.
  Titta inn på frukost nån gong Tintomara.

 4. synneva permalink

  Åh! Eg fekk lyst på klimpe!!!

 5. Heidi: permalink

  Ja, det er så utruleg godt.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: