Gå til innhald

Vera nære.

desember 26, 2005

I siste liten kjem me oss i veg til kyrkja. Odd Christian har ikkje funne sokkar, og kor er brillene mine? Eg har ein mistanke om at det kan bli trongt om plassen i det me kjem til den ekstra parkeringsplassen samstundes med at kyrkjeklokkene ringer. Og trongt er det. Ingen ledige plasser i heile kyrkja. Me skundar oss opp trappa til galleriet.

På galleriet er det like fullt med folk som nede. Folk sit tett i tett. Bakerst er det ståplassar. Det er mange kjendfolk blant dei som står. Folk nikkar og smiler sånne
“Me kom viss i same bås”-smil, med ein undertone av: Ja sånn går det når ein er seint ute, då får ein fint og tappert stå seg gjennom gudstenesta.”

Heilt bakerst på galleriet står det eit bord. Folk sit på bordet pynta i sin finaste julestas. Kjærasten min har funne seg eit ledig hjørne som han galant tilbyd meg i det eg kjem. Eg får ein idé. Dette er då mi eiga kyrkje som eg kjenner ut og inn. Innerst i kroken på galleriet er det eit lager under orgelpipene. Eg må bøya meg for å koma fram, men heilt framme, under ein tom kross med ståltråd rundt som ein brukar til å festa markblomar til på skulegudstenester i juni, og ei tom krubbe med saueskinn i som ein brukar til adventgudstenester, kan ein setja seg ned og få god utsikt til kyrkjesalen. Der ser eg musikk-korpset som spelar, altaret, klokkaren og kyrkjetenaren. Dersom eg lener meg litt framover kan eg til og med sjå presten på preikestolen.

Kjærasten min og dei tre barna me har med oss har sett seg på golvet heilt bak. På “Et barn er født i Betlehem” kan eg skilja røystene deira frå alle dei andre som syng. Fascinerande. Eg lukker augene og bare lyttar. Nå har eg verkeleg funne meg ein freda plass, og eg kjenner freden fylla meg.

Halvard kjem og sit på fanget mitt ei stund. Han har med seg songarket sitt slik at me kan synga saman. For min del hadde me ikkje trengt det. Det er dei same julesongane som me har sunge i alle år, og førre julafta var då nettopp. I sist veke eller noko slikt kjennest det som. Livet kjennest som å kjøra karusell, dei same stadane dukker opp att ustanseleg i eit så forrykande tempo at ein blir svimmel av det.

Halvard forsvinn etter ei stund bak til dei andre, og Odd Christian, den store guten min dukkar opp ved sida av meg. Me syng saman den siste salma, det verset som vart så sterkt for meg då han feira si første jul fire månadar gammal:

Tider skal komme, tider skal henrulle,
slekt skal følge slekters gang.

Eg hugsar det var fint og høgtideleg og litt skremmande at eg hadde vore med på å skapa ei ny lekkje i “slekters gang” Guten min syng med utan å vita kva tankar som sviv i hovudet mitt: at den vesle babyen eg nettopp song den songen for sit her og er vaksen mann. I alle fall har han fyllt nitten år og er bare midlertidig heime på juleferie. Er det noko tida gjer i tillegg til å koma, så er det i sanning å henrulla…

Gudstenesta går mot slutten og saman stemmer me i med Fadervår. I det presten lyser velsigninga legg eg ei hand på skuldera på dressjakken hans. Etterpå går me ned trappa frå galleriet og helsar god jul til dei me kjenner. I den klare frostkalde desemberkvelden går mot bilen og julemiddagen og tider som skal koma.

Heidi

From → Uncategorized

2 kommentarar
  1. Skylla permalink

    «Härlig är jorden», är det? «tidevarv komma / tidevarv försvinna / släkten följa släktens gång». Den är så mäktig och vacker. Men jag har hört den på så många begravningar att jag alltid börjar gråta när jag hör den. Det är som att trycka på en knapp.

  2. Heidi: permalink

    Ja, det er den. «Deilig er jorden» på norsk. Til skilnad frå i Sverige så er det faktisk ein julesong i Norge, sjølv om teksten er heilt parallell med den svenske. Songen blir stort sett bare sungen til jul. Eg trur det er nokså utenkeleg å bruka denne salmen ved begravning her i landet, men eg ser at det faktisk skulle kunna passa.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: