Gå til innhald

Que sera, sera…

juni 23, 2009

whatever will be will be. Plutseleg spelte dei denne songen på radioen. Det er ganske merkeleg, for eg har gått og tenkt på denne teksten i dag. “The future`s not our to see, que sera sera…

Bestemor hadde denne plata i norsk versjon med Nora Brocksted. Ho hadde ein stabel store 78-plater med kvite papirkonvoluttar utpå med rundt hol i midten slik at me kunne lesa tittelen på songane. Eg fekk lov til å spela desse platene aleine, men eg måtte vera veldig forsiktig, for 78-plater hadde lett for å gå i stykker. Eg trur eg hugsar dei fleste tekstane i repetoiret utanåt framleis: Der björkarna susa, Å flyvende måke fortell, Møllerens Iren, Blåveispiken, engelskspråklege Adios amigo, adios my friend, og altså Nora Brocksted med “Det som skjer det skjer, jeg kan ikke si deg mer, hva fremtiden din vil gi, hva den enn må bli…” Allereie då trur eg at eg oppfatta teksten nokså fatalistisk, utan at eg hadde ord for det.

“Nå har jeg selv fått barn som spør; Hva tror du mamma, hva skal jeg bli, vil jeg bli vakker, vil jeg bli rik? Da kan jeg bare si: Det som skjer det skjer…” Eg hugsar at eg sat der og var fem år gammal og lurte på om det var slik det var, at eg ville få barn som ville stilla meg slike spørsmål…

Og barn har eg fått, men at venleik, lykke og rikdom ikkje ligg i mine hender har dei truleg forstått nokså tidleg. Men som menneske stoppar me vel opp med jamne mellomrom og spør: Kva har me i vente?
Det er godt å slippa å vita alle svara. Sjølv finn eg nok famleis meir trøst i utsagn som “fremtiden i våre hender” eller “framtida i Guds hender” enn “Que sera sera”, som eigentleg er nokså mager trøst.

Livet er sårbart. Ei eg kjenner gjennomgår truleg ein stor operasjon i dag. Tankane mine har vore mykje hos henne. Eg håpar at alt går bra.

Elles så sit eg her på nettet og rotar med framtid, fortid og nåtid på same tida. Eg har eit stort bestillingsverk eg skal arbeida fram nå i ferien. Det er tekstane til eit musikkspel for veldig små barn i samband med eit byjubileum i nabobyen. Det skumle med slike oppdrag er at ein sel skinn før ein har sett ein einaste bjørn… Men bjørnane brukar å koma, så eg let meg eigentleg ikkje stressa. Men eg finn ikkje så mykje historiske fakta som eg hadde håpa på internett. Eg må kanskje innom biblioteket i morgon. Eg har lova meg sjølv å jobba nokre timar kvar dag med dette prosjektet frå og med i dag av. Innan fredag kveld bør eg ha nokre songtekstar klare, tenkjer eg.

Det er jonsokaftan. I barndommen var det ein stor og viktig kveld med stort bål, trekkspel, syngande naboar, brus med hol i korken, og pølser på lange pinnar. Dei skulle vera så svidde at dei knaste mellom tennene og la att eit svart sotlag rundt munnen. Bare Gro Ingeborg hadde pølsene sine innepakka i metallfolie slik at dei ikkje skulle bli svidde. Fru Ousdal var forut for si tid. Ivar Murvold hadde med seg trekkspelet sitt, og litt utpå kvelden song han: “Trondhjæm, Trondhjæm at æ rest i fra dæ, at æ koinne finn på nokka slikt…”

Jonsokfeireinga har moderert seg kraftig. I kveld kan det tenkjast at me tek ein vaksentur ned til havet når det mørknar for å fotografera bål og solnedgang. Sunniva feirer med 7-8 vener på verandaen. Dei griller pølser og hamburgarar på grillen. Sunniva og Irene har laga fruktsalat ved kjøkenbordet og dekka bord der ute. Lillebror har fått amnesti til å vera med om han har lyst, me andre er diskret blitt oppfordra til å halda avstand…
Årets lysaste netter, den som kunne halda tida fast. Skandinaviske juninetter er det finaste eg veit.

Heidi

From → Uncategorized

2 kommentarar
  1. buy tramadol permalink

    I bookmarked this link. Thank you for good job!

  2. buy tramadol permalink

    Beautiful site!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: