Gå til innhald

Cantay el señor

juli 18, 2009

un cantico neuovo… Nå vart eg i tvil om stavemåten på det siste ordet, men det er meint å bety “ny”… Spansken min er langt frå avansert og veltrimma, men eg får då daglege impulsar, og eg lærer litt kvar dag. I går lærte eg for eksempel at badeball heiter “ballon de la playa”, og at det var langt vanskelegare enn eg trudde å få kjøpt ein i turistbyen Gaudalest.

Grunnen til at eg trong ein badeball, var at me hadde ein planlagt bassengaktivitet på solklubbfesten om kvelden, og grunnen til at eg var i Guadelest for andre gongen denne veka var at eg fekk eit tilbod om ein tur frå ein som skulle dit med bil. Det vart ein fin dag.

Med på turen har me ein gut på tre år, som skiftesvis er sjørøvar med hodetørkle og sverd og skiftesvis Robin Hood med fjør i den grøne hatten og panfløyte. I går kom han til solklubben med sjørøvarutstyr, og til ære for han song me songen om Kaptein Sabeltann. Han kvitterte med å seia at han kunne synga ein sjørøvarsong for oss.

Etter eit par linjer forstod eg at dette var det Jan Roar Bjørkvold kallar “Spontan barnesang”, altså slik song som ein lagar etterkvart som ein syng. Det som var spesielt sjarmerande var at han la inn ein del ord som heilt opplagd var der bare fordi dei hadde spesielt fin rytme og klang, for eksempel ordet “ananas”.

Eg hugsar at eg sjølv var veldig glad i å laga slike songar og at eg var usikker på om folk forstod at eg bare laga dei sjølv… Eg trur eg var ganske flink til å rima då eg var fire-fem- seks år. Ein gong var eg hos ein familie der det vart sunge eit bordvers eg ikkje kunne frå før. Då vart eg oppfordra til å synga det bordverset me brukte heime.

Sidan me ikkje brukte bordvers heime, måtte eg jo finna på eit. Eg ville ikkje setja foreldra mine i eit dårleg lys. Eg hugsar spesielt at eg var fornøgt med formuleringa: “La de fattige få det brødet som du gav det som du brøt det…” Eg hadde då gått på sundagsskule og høyrt ordet “brødsbrytelse”… Eg var vel seks år, men hugsar tydeleg kor eg sat på ein blå stol på kjøkkenet og følte meg som ein blanding av svindlar og salmediktar…

Torhild og eg snakka ein kveld om minne me begge har om tankeressonement me hadde i 2-3-årsalderen, som nå virkar mest uverkelege at me kan ha tenkt. Var me begge usedvanleg språkleg reflekterte? Har me blanda inn langt seinare minne og opererer med sviktande hukommelse? Eller kanskje heilt små barn rett og slett ressonerer på ein mykje meir avansert måte enn dei fleste vaksne anar? Svaret er nok heilt sikkert samansett, men eg tenderer til å tru at me ofte undervurderer ungar…

Det er ei ganske heftig oppleving å ha fest med ein del ungar ein varm kveld i Spania medan foreldra deira er på “landlov” i ein koseleg spansk småby. For det første er det veldig stas, og for det andre er dei veldig trøytte når kvelden verkeleg nærmar seg natt.
Men eg vil tru at dei minste hugsar spenninga frå den leiken me i barndommen min kalte “Huset rundt”, der dei i mørke skulle springa rundt eit hus hand i hand med ein vaksen utan å bli oppdaga.

Då alle foreldra kom heim klokka halv elleve ville dei fleste gjerne ha leika meir, men eg trur det var heilt passe tid til å avslutta.
Ei lita jente kom etter meg. “Kan ikkje du koma inn og gje meg ein godnattklem når eg ligg i senga?” Eg sa at det kunne eg, men då måtte ho høyra med foreldra om det var greitt for dei. Alt vart klarert og då ho fekk klemmen sin spurde ho: “Om dette verkeleg var den aller siste Solklubbfesten?”

Og det var det. Den aller siste av to. Og i neste veke kjem det ein ny omgang gjester med nye små Solklubbmedlemmar. Det å organisera og etablera ei ny gruppe er alltid spennande. Det er veldig fint å vera to vaksne til å dela på ansvaret.

Nå vaskar dei golvet her i matsalen. Eg har ein mistanke om at nokon kanskje ventar på pc-en, eg har nok brukt opp mi tid for akkurat nå.

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: