Gå til innhald

Må din vei komme deg i møte,

august 1, 2009

vinden alltid være bak din rygg,
solens lys leke på ditt kinn,
regnet falle vennlig mot din jord.
Og må Guds gode hånd,
verne om deg
til vi møtes igjen.
Keltisk velsigning.

Dagane her har ein rytme. Dagen startar med morgonbøn for dei mest morgonfriske, og sluttar med kveldsavslutning. Eg sorterer normalt ikkje i kategorien morgonfrisk, men har vore der likevel, fordi det kjennest så godt å bgynna ein ny dag på denne måten. Etter bøn og skriftlesing les me ei velsigning i lag, til dømes den eg starta innlegget med. Dagen med alt han ber med seg, blir ramma inn på ein nydeleg måte.

Der mange menneske bur tett saman hender det mykje. Det ligg mange samtalar i lufta og mellom linjene. Som store bilete laga av mange små puslespelbitar legg dagane seg i lange rekkjer av tid.

Her legg eg ut nokre slike småbiter av levande liv, for å dela og for å spara. Begge deler kjennest meiningsfylte.

*

Me er nettopp komne heim frå opptoget til ære for santa Martha. Det er heilt mørkt. Maren kviskrar til meg at mor hennar vil seia noko til meg. Eg stikk innom døra til Torhild, og eg får vita at Maren vil invitera meg med på det årlage nattbadet i bassenget. Dette er ei mor- dotter- greie, så eg skjøner straks at det er ei stor ære å bli invitert med. Det er klart at slikt kan ein ikkje takka nei til.

Me badar i mørke. Maren er som ein sel i vatnet, og morar seg med å symja under vatnet og dukka opp rett framfor oss. Etter badet dusjar me og vaskar håret i utedusjane ved bassenget. Først shampo og så balsam. Eg er ei lita stund tilbake i Afrika der me dusja under open himmel i mørket i eit bølgeblekkskur utan tak. Dusjen var ei bøtte lunka vatn som me tømde over oss og lufta var framleis varm, men kjølegare enn om dagen, og plutseleg stod ein der og var på grensa til å frysa med såpe i auga og song av sirissar i øyrene.

*

Me har kveldstreff ved bassenget med kaffi og underhaldning. Barna blir inviterte til å koma fram og synga i mikrofonen. Ein gut som snart skal fylla fire år spring straks fram. Han er tydeleg prega av å eiga scenen og resten av verda. Han begynner å synga, men blir så overvelda av sin eigen situasjon at han begynner å le høgt i staden. Han ler og ler, akkurat som barna i Cornelis Wresvijk sin song om “Ungar på Karl Johan.” Snart er heile forsamlinga smitta, og latteren spreier seg over området.

*

Det er kveld, den siste av fire solklubbfestar går mot enden. Nokre av ungane er så trøytte at dei er nære ved å tippa over. Dei vaksne kjem for å henta. Torhild set seg ved utepianoet og ungane syng. Etterpå landar me dagen utanfor hos Torhild og Per Magne. Eg ser på klokka. “Nå er me i august,” seier eg, og alvoret over utsagnet sig inn i meg. August er ein av mine absolutte favorittmånadar. Likevel kjem han alltid med eit streif av vemod i hendene. Det er på tide å henta fram Einar Skjæråsen sine veldig treffande ord.

August
August er det mykeste myke jeg kjenner,
denne skjelvende streng mellom sommer og høst,
denne dugg av avskjed i mine hender.

Dette hemmelig milde inn over jorden,
denne lyende stillhet:
Tal Herre, tal!
Dette lyset som hviler
på modningens høyde,
dveler
og synker mot visningens dal.

Disse kvelder da trær
er som skygger i skyggen.
Denne etterårsfred over sted og forstand.
Jeg har drømt at jeg seilte mot Evigheten,
og en kveld i august var den første
besynderlig duse kjenning av land.

Jeg vet midt i alt det jeg ikke vet:
August er det mykeste myke jeg kjenner,
myk som sorg og som kjærlighet.

Einar Skjæraasen

Heidi

2 kommentarar
  1. Torhild permalink

    Flott å vera midt i det levande livet! Takk for alt du deler, Heidi! Vaksne og unger er blitt glad i deg for den du er!
    Nydeleg å oppleva samspelet mellom deg og Syster. Hr og fru strand har god grunn til å vera takksame og stolte over døtrene sine!

  2. Heidi: permalink

    Tusen takk for nydelege ord. Det kan tenkjast at hr Strand er innom av og til…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

<span>%d</span> bloggarar likar dette: