Gå til innhald

Appelsiner, tulipanar og grøne eple.

januar 23, 2010

Etter ein sein kveld på jobb på torsdag, kjem det ein ny frifredag med påfylgjande helg. Sidan eg var sjuk mesteparten av sist helg, er her eit og anna å ta fatt i.

Eg vaskar kjøkkenet mitt, og likar det sjølv om skapdørene ramlar ned og gardina er flekkete. Snart, eller om eit år eller to, må me gjera noko med det, men det hastar ikkje. Gardina får eg vaska, eller kanskje kjøpa nye, om litt eller litt lenger, men ikkje i dag.

Eg sender tekstmelding til mor og far og inviterer på kaffi. Ute er det livsfarleg hålkeføre, så det blir trening inne i staden for trimtur ut. Eg låner Ingrid sin rockering.  Nå får eg i beste fall til å rocka han seks rundar før han går i golvet. Eg rockar medan min tidlegare elev Magnus syng opera frå cd-spelaren. Det er då framgang å spora.  Ingrid kjem heim frå universitetet og byr meg på kaffi før ho skal på jobb i butikken. «Du kan ikkje gå rundt i den rakna strømpebuksa, » seier ho. «Eg veit det, seier eg, eg skal skifta før eg møter folk.»

Eg baker eplekake. Trikset mitt er å ha dobbelt så mykje epler i som oppskrifta tilseier. Tett i tett med eple oppi eit tynt lag med kakerøre. Eg skreller epla og delar dei i tynne båtar. Så dryssar eg på eit tynt lag sukker og mykje kanel. Me et blomkålsuppe rundt bordet i stova. Blomkålsuppe og nysteikte rundstykke der smøret framleis smeltar smilande ned i det varme brødet. Levande lys i lysekrona og tjuefire smålys i den ovale lysestaken. Etterpå drikk me kaffe, og eg strikkar dobbel perlestrikk i petrolfarga alpakkaull. Eg strikkar skjerf som eg vil gje til Eva Mari. Eg strikkar til akslene verker. Etterpå skal eg hekla blomar som eg kan sy på, lyseblå og turkis blomar.

I helgene renn dagane vekk mellom fingrane mine. I dag er eg oppe halv ni for å fanga timar. Me kjører Ingrid til arbeidet og handlar mat til helga. Eg får endeleg levert fire bilete til innramming. Den heilt fantastiske fredsgeneralen som far til Astrid har laga. Han med blomar i soldathjelmen, tåtesmokkar i staden for stjerner på brystet og ei stor fredsdue i armane. I meir enn to år har eg tenkt på å få ei skikkeleg ramme rundt, og nå har eg gjort noko med det. Så har eg levert inn det herlege gatebiletet i oransje rosa og lilla som eg kjøpte av hr Morelli på Piazza de Navona i september. To store bilete Ingrid har malt til meg skal få ei skråskoren sølvramme. Det eine er ei ettertenksomt smilande ung jente med masse blomar i håret, og det andre er ein klovn i blått og turkis og sølv. Det skal bli så fint så.

Eg pakkar ut varene, og smakar på dei marinerte soltørka tomatane. Dei rosa og lilla tulipanane snittar eg og set i ein glassvase med dekor i blått og gull. Dei store oransje appelsinene er så fine i den koboltblå Höganesskåla, og så strør eg epler og pærer utover lefsefatet i keramikk som Karen har laga. Nå skal meg bretta masse tøy, vaska golv og drikka kaffi med nye aviser til. Om eg kjem til å koma i mål? Slett ikkje, ikkje med alt. Så får eg heller filosofera på om det er eit mål å koma i mål. Eg innrømmer for meg sjølv at det er det vel kanskje.

Så trøyster eg meg sjølv med at alt for vellukka menneske, det kan me jo ikkje vera alle saman. Skål for det ikkje heilt perfekte…  Det har då sin sjarm?

Heidi

8 kommentarar
 1. Tintomara permalink

  Det där var skönt att läsa!

 2. Heidi permalink

  Tusen takk 🙂

 3. morsan permalink

  «Skål for det ikkje heilt perfekte… Det har då sin sjarm?»
  Visst har det! (som tur är för mig)
  Jag längtar alltid efter dina uppdateringar, de ger mig ett inre lugn, i alla fall en stund. Jag är en sådan där «oroa sig för allt»-människa 🙂

 4. Heidi permalink

  Det var litt av ein attest, morsan. 🙂 Eg får skunda meg å oppdatera. 🙂

 5. eldre dame permalink

  Nydeleg, kan eg få vera medlem av klubben?

 6. heidi permalink

  Velkomen!

 7. Wenche permalink

  Ja, det har sin sjarm! Takk for oppbyggjeleg tekst 🙂

 8. heidi permalink

  🙂

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: