Skip to content

Selv når bladene faller

januar 4, 2014

image

For å fullføra tankane omkring filmen «Amore», fekk eg så lyst til å skriva inn på bloggen nokre dikt av lyrikaren Ingeborg Prytz Fougner. Det mellom anna ho som har skrive den fine songen «Ikke en spurv til jorden», som eg trur mange kjenner til. Då ho var 75 år gammal, gav ho ut diktboka «Selv når bladene faller.» Der skriv ho om dette å bli ei gammal dame, at ho framleis har både ei lita jente og ei ung kvinne inne i seg. Dette trur eg på meir enn nokongong før. Etter at eg runda femti, så har eg tenkt mange gonger at det er forunderleg at det kjennest så likt å vera meg når eg er femti som det var då eg var tretti, tjue, ti og fem år gammal. Dette er noko eg trur ein ikkje trur heilt på før ein plutseleg er der sjølv. Eg kan finna dikt eg skreiv då eg var tjue og tenkja at det kunne eg ha skrive i dag og. I alle fall nesten, sjølv om det ligg mykje erfaring i åra som har gått. Eg fekk lyst til å dela nokre av desse dikta slik at me som er femti, tretti og tjue kan tenkja tanken korleis det er å vera henne. Eg blir ofte opprørt over at mange har så lita forståing for korleis det er å vera gammal. Og korleis det er å vera barn og. Menneske har mykje til felles med menneske sjølv om den eine skulle vera fem, den andre førti og den tredje nitti. Og venner kan ein godt få utanom dei som er i den same aldersskuffa som ein er sjølv. Men altså, Ingeborg, var det, som skulle få koma til orde:

Da jeg våknet imorges
og rakte hånden ut
grep jeg i tomme luften.
Men jeg kjenner ditt håndtrykk
like fullt-

Da jeg snudde hodet
for å se på deg,
lå det ingen ved min side:
Men jeg ser deg sove
slik som før.

Da jeg satte meg opp
for å stryke deg over håret,
var du der ikke.
men jeg hører deg puste
likevel.

Jeg behøver ikke lete
etter en å elske
for du er jo her alltid:
Ser jeg inn i meg selv
ser jeg deg-

Og jeg skal leve videre
i erindringen om et håndtrykk,
en skikkelse, et ansikt-
og møte dagen
i gjenskinnet av et smil.

*

I forrige uke sprang heggen ut
med sitt kniplingsslør.
Tre dager stod hun en hvitkledd brud-
Så var alt som før.
Så bar hun slett ingen blomster mer.
Se heggen sner!
De hvite drømmene danser lett
på bakken under meg, tett i tett.
Vinden fikk hva den ville ha-
Hun ga og ga-
Så slapp hun alt, og da det var gjort,
Løp hun naken bort.

Hvor ble hun av? En sommer lang
stod hun og drømte «Det var engang.»
Men i det bleke høstens skjær
rekker hun mot deg de sorte bær.

*

Utenpå meg er en gammel kone
som alle kan se.
Hun er ikke lenger så rask på foten.
Hun glemmer å le.
Men inne i meg bor en hemmelig lengsel
etter det barnet jeg engang var.
Og der er også den unge kvinnen
,
og alle drømmene som hun bar.

Så la meg sitte en stund i stillhet
med noe vakkert å tenke på,
for
jeg kan trenge et vern omkring meg
av smil og omsorg og ømhet nå!

Men flykte bort fra min egen hverdag
det gjør jeg ikke allikevel
selv om jeg vet at en gammel kone
søke tryggheten hos seg selv.

Ingeborg Prytz Fougner

Nå får det vera nok frå meg for i dag. La oss ta godt vare på kvarandre.

Heidi

From → Filosofi, Poesi

3 kommentarar
  1. Den första tyckte jag särskilt mycket om.
    Jag tror att jag är bättre förståelse för hur det är att vara gammal, än för hur det är att vara barn. Detta trots att jag faktiskt har varit barn själv, men inte gammal, och trots att jag – så femtio fyllda jag är – faktiskt har tre relativt små barn i huset. Konstigt.

    • Ja, det er merkeleg. Akkurat nå synest eg at eg veit mykje om å vera gammal, men og om å vera barn. Eg har alltid likt å vera saman med barn, og jobbar akkurat nå med seksåringar. Som eg har sagt før, så misunner eg deg litt som framleis har så små barn, men det er fint med store barn og.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: