Gå til innhald

Ofte striber af lys, ofte striber af varme

februar 28, 2014

imageimage

Kva gjer ein ihuga gammelrosabloggar når ho landar på Sola flyplass og må venta ein time på Jærlines? Bloggar litt, såklart. Med min overkomelege, men likevel eksisterande dose flyskrekk, så er eg sjeldan så lukkeleg som når eg går ut av eit fly og konstaterer at «Det der var då ingenting, korfor i all verda går eg rundt og gruar meg…»

Linja i overskrifta er henta frå den danske visesongaren «Trille», som eg elska å høyra på på åttitalet. Det er sikkert fleire enn meg som hugsar henne. Ho har ein fin song som eg trur heiter «Striber af lys», der ho beskriv små lysglimt av varme mellom menneska på gata ein vanleg kvardag.

Den hobbyen utfører eg og rett som det er: Å leita etter striper av lys. På kafeen på torgsenteret såg eg fleire små ting som gjorde meg glad; Ein pensjonistmann som gjekk ned i friarstilling for å knytta kona sin joggesko som hadde gått opp, at eit par der begge hadde psykisk utviklingshemning vart behandla med stor respekt, sjølv om dei trong lang tid ¨å ein annan kafe såg eg den same mannen begge gongene eg var innom. Han kom med rullator og mørke briller og hadde tydelegvis vondt for både å sjå og gå. Dei som serverte han behandla han som om han skulle vera bestefaren deira, og stilde ingen spørsmålsteikn til det eine vaffelhjartet han ville ha med syltetøy. Det fekk han, – saman med rekesmørbrødet, og i dag opplyste dei han om at nå hadde dei fått inn den blåbærsafta som han likte så godt. Dei hjalp han til rette ved bordet med maten, men på grunn av sola sette han i gang å flytta seg. To damer han tydelegvis ikkje hadde møtt før, som og var gjester hjalp han då dei såg at han ikkje såg til å gå mellom stolnane. Dei hjalp han og la eit pledd over beina hans og den eine spøkte med at ho kanskje kunne få jobb som den personlege hjelpepleiaren hans. Han fortalde at han kom til denne kafeen kvar dag. Det var ikkje vanskeleg å forstå at kafebesøket var høgdepunktet i dagane hans.

I dag på gata la eg eit par myntar i pappkruset til ei rom-kvinne og såg at det vart tend lys i begge augene hennar. Hundre meter unna spurde ein mann i boblejakke om eg hadde lighter slik at han kunne tenna røyken. Lighter hadde eg ikkje, men i mummimammaveska fann eg fyrstikker som eg brukar til å tenna lys i eventyrtimane på skulen. Så fekk eg sjå han bli glad og, for han hadde spurd ei stund utan å få napp. Det var mest så eg venta at ho med nasen i trerota stod bak neste hjørne sidan eg var så godt i gang, men det gjorde ho ikkje.

På flyet sat me framfor ein mann som las biletbøker for fireåringen sin, og førde så fine samtalar med han at eg ville kunna ha handplukka han usett som far til mine barnebarn om det var det om å gjera. Eit par med stjerner i blikket kysser einannan på torget, og to damer på min alder omfavnar kvarandre i ein varm klem på eit fortau. Det kunne sjå ut som om ho var lei seg for noko og fekk trøyst av ho andre. Og inni meg begynte altså songen til Trille å synga:

«Sådan ser jeg ofte striber af lys, ofte striber af varme,
som når en hvisken høres bedre enn et rob,
ja jeg ser små skibe sejle fulle af håb.»

image

Og elles i dag? Eg har skrive endå meir, vandra i sentrumsgatene og vore ein tur på biblioteket i Trondheim der kafeteriaen hadde koselege gamle møblar og eventyr på veggane.

image

Og eg har vore inne i butikken som sel gamle leiker. Eg blir som ein liten unge når eg ser gamle leiker. Det var både dokkehus, marionettedokker og handdokker som eg nok kunne likt å ha, men eg nøydde meg med å kikka. Det er kjekt det og.

image

image

image

image

Nå er me vel heime, Halvard var snill og henta oss på flybussen. Nå kjenner eg at eg rett og slett er litt trøytt så eg trur det får bli ein roleg kveld med litt kveldsmat framfor fjernsynet.

Heidi

From → Reiser

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: