Gå til innhald

Fiks ferdige svar for alle andre

april 27, 2014

14020073172_e8716656e4_b

Av og til når eg les ting, så tenkjer eg at dette må eg dela, andre kan ha like stor nytte av å lesa det som meg. Sånn var det i går kveld, og då lova eg meg sjølv at dette var tankar eg måtte dela. Derfor kjem det eit ganske langt sitat frå Charles Ringma si bok «Den indre rytmen». Dette er med andre ord ikkje min tekst, bare ein tekst eg meiner er verd å lesa og ta opp til nærare ettertanke.

«Et av problemene med visse fundamentalister, – uansett åndelig overbevisning, er at de gjør det så enkelt for seg selv, og sitter med fiks ferdige svar for alle andre.

Ikke det at man ikke bør søke full visshet i sin tro, men problemet er at vi også må innrømme at vi møter vanskelige spørsmål og nye motsetninger på vår vei. Gjør vi ikke det, signaliserer vi en tro som er rigid, trang og urealistisk.

Problemet er at mange ledere er redde for å være åpne og sårbare. De tror at folk blir tiltalt av styrke, sikkerhet og klare svar.

Som regel tar de feil. De som søker åndelige svar er vanligvis folk som står ved viktige veiskiller i livet. De ønsker ikke ferdigsnekrede løsninger. De ønsker forståelse, vennskap og varhet. De vil gjerne ha del i en tro som handler om kam såvel som om håp, stiller spørsmål like gjerne som den gir svar, taler om svakhet så vel som om helhet og kraft.»

(Charles Ringma: Den indre rytmen.)

14020090061_b91a5c67c8_b

Ein av tinga livet har lært meg er at det å ha fis ferdige svar for andre mennesker ikkje er ei god løysing i det heile tatt. Eg har ofte lurt på forfor nokre menneske er så skråsikre på alt mogleg. Men me er truleg skrudd ulikt i saman. Det er kasnkje det som gjer at eg aldri har meld meg inn i nokre politisk parti, og truleg ville vore ubrukeleg i fagforeiningsarbeid. Eg hr heller aldri heilt forstått korfor nokre menneske blir så frykteleg sinte på dei som har andre synspunkt enn dei sjølv. Kanskje det kunne gjort seg med litt høgare temperatur i diskusjonar om ting eg synest er viktige, men aggresjon er nok ikkje min styrke. Eg trur nemleg at av og til, men ikkje så veldig ofte, så kan aggresjonen vera på sin plass… Men eg trur og at toleranse og evne til å lytta nesten alltid er meir fruktbart.

Heidi

From → Ansvar for verda, Tru

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: