Gå til innhald

Disse øyeblikk

mai 6, 2014

image

Seint i går kveld las eg ut mi første e-bok: «Disse øyeblikk» av Herbjørg Wassmo. Boka er ein sjølvbiografisk roman, der me kjem tett inn på livet hennar; Eit vanskeleg forhold til faren etter overgrep i barndomen, eit vanskeleg ekteskap, uønska og vanskelege graviditetar, ein spontanabort, og dei vanskelege sidene ved å plutseleg vera ein suksessrik forfattar og eit menneske med til tider litt for tynn hud. Dette var ei bok som kraup rett under huda på meg. Eg klarte ikkje la vera å lesa vidare, og vart liggjande og lesa alt for lenge om kveldane. Det var sterkt, intenst og til tider svært ubehageleg å bli trekt inn i hennar univers. Boka er skriven med ein vilje til å vera ærleg, som det står stor respekt av. Eg anbefalar andre å lesa boka, men ver førebudd på at det kan koma til å gjera vondt.

I dag hadde eg ein time om jødedomen for første klasse der eg viste ein powerpointpresentasjon der eg prøvde visa korleis det var å vera barn i ein jødisk familien. Me la vekt på sabbatsfeiring, livet i synagogen og på Hannukahfesten og påskeferinga med sedermåltid. Som eit element i dette påskemåltidet dypper dei bitre urter, for eksempel persille i saltvatn for å kjenna smaken av alle tårene folket har gråte. Dei elevane som ville fekk smaka ein liten persillekvast dyppa i saltvatn, og dei fekk lov til å uttala seg om dei syntest det smakte som tårer.

Eg tenkjer at jødane kanskje i sitt religiøse liv har teke smertene i livet med på ein annan måte enn det som ofte blir praktisert i kristendommen. I både salmer, klagesonger, ordspråka og forkynnaren er det nokså tydeleg tale om kor vanskeleg det er å vera menneske. Kanskje me skal våga å snakka høgt om at livet og har eit nattauge, og at menneske i ulik grad kan slite med å bera dei tunge sidene i sitt eige liv? Og om at me er «skapte for å letta børene for kvarandre.» som Halldis Moren Vesaas seier i «Tung tids tale.»

Hender finn hender
herd stør herd,
og barm bankar varmt i mot barm.
Det hjelper då litt,
nokre få forfrosne,
at du er varm.

Halldis Moren Vesaas

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: