Gå til innhald

Finaste september

september 19, 2014

15282161261_bb5296c64e_z

Eg trur ikkje eg kan hugsa maken til slike fine haustveker som dei me har hatt i år. På dagane er det nesten sommartemperaturar, medan kveldane er blitt kaldare, mørkare og skarpare. I går kveld, litt før halv åtte, bestemte me oss for å dra ned til sjøen. Eg trudde me hadde god tid til å nyta solnedgangen, for solkula hang framleis eit godt stykke over horisonten, men det viste seg at me faktisk var seint ute. Det gjekk opp for meg at eg ikkje heilt har forstått kor seint på året det har blitt, for dagane er framleis fulle av seinsommar. Då me nådde ned til Orrestranda, var sola i ferd med å siga heilt ned i havet, hylla inn i ein rosaoransje dis. Havet låg der og blenkte i kvitt og metall, og nokre lette skyer hang glødande og lyste lågt på himmelen. Det vr til og med ei vertikal lysande sky der, som gjorde at himmelen nesten var krossmerkt. Folk bada i det glødande kveldslyset, og eg angra nesten litt på at eg ikkje hadde badetøy med meg. Eg har aldri bada på jærstrendene i siste halvparten av september, men i går kunne eg faktisk hatt lyst til å gjera det. I staden vart eg gåande og vassa i nærare ein time og bløytte ut både tights og kjolekant. I natt vakna eg med skikkeleg vondt i halsen, men viss det er nokon som helst samanhang med nestenbadinga i går, så var det faktisk verd det.

image

Dette har vore ei veke der eg verkeleg skulle ynskja at eg var fotograf og kunne meir om å fanga lys og inntrykk med kameralinsa, for det er så fint ute at det nesten gjer vondt. Naturen er på sitt mognaste og finaste nå ei kort stund før lyset og fargane skal tast i frå oss.

image

Eg tenkjer framleis at neste sommar må bli den første sommaren eg får hagen til å bli fin. Det er eit årleg mantra på same måten som jødane helsar kvarandre med «Til neste år i JErusalem». Men blomkarsen står fin..

image

Og septemberrosene i hagen til Eva er heilt fantastiske.

Og ikkje visste eg at Sandnes i kveldslys sett frå rett vinkel ser ut som ei eksotisk perle i det rette solnedgangslyset.

image

Me hadde ein fin kreativ kveld heime hos Eva, der me prøvde oss på collage på drivved.

imageimageimage

Og Eva serverte varm økologisk tomatsuppe der masse grønsakar hadde hatt ein runde med stavmiksaren saman med tomatar. Servert med kokte egg, jærost, smør og økologisk flatbrød smakte det kjempegodt.

image

I Fritz Røed parken er det tiårsjubileum i desse dagar: «Hent fram ein klovn med hatt og fiolin, finn stylter fram, send skråblikk ned på livet. Om dagen er open om han er trong, om du snublar kvar einaste gong, så lat gkeda få bu i din song…», skreiv eg for ti år sidan i eit bestillingsverk, ein song laga til opninga av parken, som vart framførd på torget av alle skulebarna i byen.

image

image

image

Eg var så heldig å få behalda Sunniva heime heilt til måndag kveld, så på måndag ettermiddag reiste me ned til Bore-stranda. Ho måtte jo få pusta inn nokre inntrykk ho kunne ta med seg til hovudstaden. Oslo er ein flott by. På mange måtar kunne eg tenkt meg å bu der sjølv, men du all verda så takknemleg eg likevel er for at eg fekk lokka med meg austlendingen min til det landskapet som er heime for meg. Heilt utan klager har han budd her i snart tretti år. Eg trur til og med han liker seg… Og eg, kjenner meir og meir at landskapet, naturen og folkelynnet på Jæren nesten er ein del av kroppen min.

image

image

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: