Gå til innhald

Ei truverdige kjørkja?

oktober 31, 2014

image

Eg vil så gjerne vera ein del av ei truverdig kyrkje. Eg kjende til og med at overskrifta måtte vera på dialekt for at det skulle bli heilt truverdig for meg sjølv. Spørsmålet er om det er slik kyrkja blir opplevd. Eg har fått eit stort oppdrag. I april skal eg vera ansvarleg for ein kveld i Brynekyrkja med dette temaet. Eg har hovudet fullt av tankar om korleis eg skal bruka denne kvelden. Det eg veit er at det blir forteljing, dikt, musikk, song, estetiske element og kyrkjekaffi. Eg kunne nesten ha gjort det i morgon, men først har eg ein jobb å gjera. Eg har allereie spurd folk eg har snakka med kva dei tenkjer når dei høyrer desse orda. Eg vil helst at mange stemmar skal få slippa til.

Ein ting er sjølsavt kva ein tenkjer om truverdet i den trua kyrkja forvaltar. Ein annan ting er om kyrkja som institusjon møter menneske på ein truverdig måte. Eg har fått eit par viktige innspel: «Kyrkja må vera ein plass som har relevans for liva våre om ho skal vera truverdig. Me må kunna koma dit og bli møtte med noko som kjennest truverdig i forhold til resten av livet.» «Kyrkja sitt problem på dette feltet er kanskje at ho går ut med skyhøge etiske ideal, medan folk ikkje nødvendigvis kjenner seg møtt med varme og kjærleik der.» «Unge menneske kan koma til kyrkja for å leita, og så blir dei ståande med ei kjensle av at dei ikkje er gode nok. Dei blir møtte med krav om høge ideal som kjennest vanskelege å nå opp til, og dei blir fortalde at dei er syndarar. Det kan kjennast vanskeleg å bli ein del av dette.»

Allereie nå har eg eit problem. Eg veit ikkje om eg har tolka det som vart sagt på rett måte, for dei eg snakka med sa det jo ikkje med akkurat dei orda. Det har allereie vore innom mi tolking som er basert på det eg sjølv tenkjer og har erfart. Men det dei seier er viktig, synest eg.

Eg har sjølv mange tankar om kva ei truverdig kyrkje er, men dei skal få liggja til litt seinare i prosessen. Nå utfordrar eg alle som les dette til å koma med ein kort eller lang kommentar om kva dei tenkjer. Eg seier som politimester Bastian sa til tante Sofie om Kardemommefesten: «Her passer alle sanger». Kva som ville ha skjedd dersom den godeste frøken tante Sofie hadde kome med ein song som verkeleg gjekk ut over alle grenser seier ikkje soga noko om… Ho fekk i alle fall sagt i frå at ho var sint, både på styresmaktene, representert ved politimeistaren sjølv, og dei slakke og sedate innbyggjarane i Kardemommeby.

Er det nokon som vågar å ta utfordringa?

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: