Gå til innhald

Salmar sist i november

november 29, 2014

image

Me er litt merkelege her til lands. Eit TV- konsept som går ut på å syngja gjennom salmeboka frå perm til perm høyrest veldig smalt ut. Likevel ser det ut at fleire enn nokon skulle ana ser på. Fordi eg har skrive to av salmene i den nye salmeboka, så er begge blitt sungne av kor på fjernsynet i dag. Det var både spennande og kjekt å få med seg akkurat det, men det som overraskar meg mest er at eg har fått så utruleg mange gode tilbakemeldingar frå folk som har sett på. Det varmar. Og eg tek meg sjølv i å lytta til salmar og kjenna freden senka seg. Eg håpar mange oppdagar at salmeboka er litt av ei skattekiste både når det gjeld tekstar og melodiar.

image

Eg har omsett to salmar i salmeboka og, ein frå kvænsk, med god hjelp av ei ord for ord omsetjing til norsk, og ein frå Iona. Trur dei blir spelte grytidleg i morgon, så eg får sjå om eg får dei med. Den kvænske salmen er så utruleg vakker, og det er salmane frå Iona og. Fleire av dei er med i salmeboka. Då eg fekk vita kva for nokre salmar som skulle med vart eg litt overraska over at dei valde «Kjærleik er gleda», eg hadde trudd at dei kanskje ville ha med «Dans og syng» eller «Lovsyng vår Gud», begge salmar som har blitt mykje brukt, i alle fall i Korsveisamanhang, men jurien ville det annleis.

I dag vil eg ta med ein tekst eg ikkje har skrive sjølv. Det er ein heilt ny tekst av Merete Bandak frå Danmark, ei flott dame eg møtte på salmeseminar på Lysebu i vår. Biletet øverst i innlegget har eg teke med til ære for denne teksten. Det er teke i dag, og det er då noko merkeleg med at prestekragane i verandapottene blømer uanfekta nå når me går inn i adventtida. Det er og litt spesielt at blomkarsen blømer i bedet og klatrar i hekken, og at ei rosa rose er i ferd med å springa ut ved inngangsdøra mi. I dag såg eg til og med eit instagrambilete av jordbærkart. Eg hugsar at me hadde nokre veldig milde vintrar på syttitalet og, men det er likevel litt besynderleg å nesten ta med seg sommaren med seg nesten til jul. Nå i dag er det ganske surt og kaldt ute, så det normaliserer seg kanskje… Likevel forstår eg godt at Merete vart inspirert til å skriva denne salmen. Eg har fått lov av henne til å ta han med meg inn hit.

Året som skal hælde
vil ikke gå til ro
Græs og brændenælde
blir stadig ved at gro
Gærdesmutten synger
og bøgen springer ud
Klimaskiftet tynger
mon du har set det, Gud

Herren var min hyrde
den tid er nu forbi
Hver må bær» sin byrde
vi holder aldrig fri
Stress er blevet normen
naturen er på speed
Man må holde formen
alt andet er fallit

Herre, vær min hyrde
og lad mig få et hvil
Bær naturens byrde
og lad mig se dit smil
Lad mig sove længe
og klap min trætte kind
Giv os grønne enge
i hjerte og i sind

Merete Bandak

Kanskje er det litt beslekta med at eg nå i år har skrive ein tekst som heiter «Sommar i april» og ein annan som heiter «Sommar i september».

Elles så har me vore på julemesse i kyrkja i dag, så arrangementa og kalendaren er i det minste i rute. EG har kjøpt englar til å pynta bordet med og kjeks, heimebakte knekkebrød, julekaker og rosinbrød til å by på i morgon når eg har invitert til adventkaffi. Lilla lys er og på plass, og eg har i alle fall funne den eine av to adventstakar eg pleier å ha framme. Den andre dukkar nok opp den og, og det håpar eg at nøkleknippet mitt og gjer. Eg har sakna nøklane sidan torsdag kveld, men erfaringa tilseier heldigvis at dei pleier å koma tilbake.

Ha ei fin adventstid. I mange år har eg hatt det slik at så sant eg kan så oppdaterer eg bloggen kvar dag i desember og mai. Me får sjå om eg rekk det år og…

Heidi

Forresten:

Denne grytekluten såg eg på julemessa i dag. Dei hadde eg nesten gløymt heilt… Og så fekk eg bera rundt på ein heilt nyfødd baby som folk trudde måtte vera barnebarnet mitt, men det er ein heilt anna historie. Babyar er det mest fantastiske av alt som er til…

image

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: