Gå til innhald

Laurdag i Tallinn reisedag 8/13

august 1, 2015

image

Eg har alltid syntest det var noko nesten eventyrslottaktig over store russiske kuplar med spir på toppen. I Tallinn er det ei veldig fin russisk ortodoks kyrkje, og eg hadde bestemt meg for at der ville eg inn ein dag.

image

Kyrkja var nydeleg inni og, men det stod spesifisert at det ikkje var lov å fotografera, så det måtte eg nesten respektera.Framme i kyrkja der alterpartiet er i katolske og reformerte kyrkjer er det eg trur deinkallar ikonostasen. Det er ikonvegger med gullutsmykning og forskjellige dører. I Sofia var me for nokre år sidan med på ei ortodoks messe. Det var vakkert, men ikkje så lett å forstå, og det hadde ikkje med språket å gjera. Det var ulike symbolhandlingar, for eksempel at presten gjekk ut og inn gjennom dei ulike dørene. Med stor respekt så vågar eg å seia at eg fekk litt assosiasjonar til dokketeater. Når det er sagt så må eg skunda meg å fortelja at eg er veldig glad i dokketeater, og gjerne driv med det sjølv, ikkje minst i kyrkja… Det dei kanskje er flinkare enn oss lutheranarar til er å framstilla mysteriet gjennom meir enn ord. Det er ikkje sikkert at ord er den beste måten å formidla eit mysterium på.

For meg var det sterkt å koma inn der. Ein kunne kjøpa vokslys til tenning på lysaltera, slike tynne lys som luktar av bivoks. Eg tende dei og hadde nokre heilage minutt for meg sjølv medan eg kjende på kor sterkt det var å vera inne i dette romet der bønene heile tida fyller tomrommet mellom veggane.

 

Eg hadde veldig lyst til å få med meg ein tur på ein sight- seeing- buss, så det bestemte me oss for å

gjera i dag.

image

Eg liker å bli frakta rundt i ein by medan nokon fortel meg historiane som høyrer byen til. Aller best er det sjølvsagt med ein levande og inspirert guide, men litt knirkete engelsk frå lydband via øyrepluggar som aldri vil halda seg på plass i øyrene, funkar det og. Dei sa at det var ekstremt farleg å reisa seg opp under turen fordi det store deler av ruta gjekk trikkeleidningar over bussen. Eg tok meg sjølv i å sitja og dukka i tillegg til å halda meg fast…

image

 

Etter turen var me innom ein stor og flott bokhandel. Dei hadde ein liten avdeling for bøker på engelsk, og ein litt større for bøker på russisk i tillegg til alle dei estiske. Eg likar det når dei har store lenestolar plasserte rundt omkring der folk kan ta med seg ei bok og sitja og lesa. Eg koste meg med å bla i bøker med gamle estiske strikkemønster og broderimønster. Eg hadde lyst til å kjøpa med meg begge deler, men tok til fornuft. Eg forstod jo ikkje eit ord av det som stod der, men sjølve mønsteret ville eg jo ha kunna bruka. Barnebøkene måtte eg og bruka tid til å kikka på. Der fann eg ein og annan gammal kjenning.

image

 

Me måtte på torget ein tur i dag og. Eg hadde eigentleg tenkt å kjøpa meg sokkar eller vottar med gamle estiske mønster, men dei som var handstrikka var ganske dyre, og vottar er slikt som eg alltid klarer å mista etter kort tid. Men dei er jo fine å fotografera og.

image

 

Eg fekk lyst til både å strikka vottar og laga kosedyr… Ein kan jo la seg inspirera…

image

Elles så var det skikkeleg liv på torget i dag. På scenen opptrådte det eit band som for meg høyrdest ut til å vera i skjæringspunktet mellom Vamp, DDE og Tre busserulls. Eg trur dei hadde både gitarar, trekkspel og fiolin i tillegg til ein energisk vokalist. Folk song med og koste seg, det gjorde me og sjølv om me ikkje forstod teksten. På bussen vart me fortald at song er veldi viktig for estlendarane og at faktisk det med song og musikk skal ha vore med på å byggja eit indre samhald som var med på driva fram frigjeringa frå Sovjetunionen i 1991. Estisk er eit språk med svært mange vokalar, og i fylgje teorien på lydbandet på bussen, så gjer det språket ekstremt songbart. Det trur eg på.

Det skjedde mykje anna og i sentrum av gamlebyen. Det var utallige utdrikningslag på gang, det var mange gatemusikantar, det var eit veldig antall sykkeldrosjar, ein del av dei med el- motor, og i tillegg møtte me på denne spretne karen og kameraten hans:

image

Me gjekk mange lange trapper opp til ei borg, og det gjekk batteriet ut på mobilen, så det fekk eg ikkje fotografert. Noko som er litt morsomt er at ein av dei aller mest populære restaurantane i byen er ein veganar- restaurant. Me prøvde å få bord der inngår kveld eller i kveld, men det me fekk tilbod om var i dag klokka fem. Eg trur eg kjem tilbake til akkurat det i eit seinare innlegg.

Etter ein liten pause på hotellet, måtte me jo ut og få med laurdagskvelden i Tallinn.

image

 

image

image

 

Eg er oppriktig betatt av denne byen. Eg trur nesten han seglar opp som ein favoritt saman med København, Amsterdam og Roma…

Heidi

 

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: