Gå til innhald

Fødsel på gang…

januar 21, 2004

Eg veit at det kanskje ikkje er heit politisk korrekt, men eg klarer ikkje la vera å synast det er spennande at den norske tronarvingen akkurat nå er på veg.

Eg må faktisk innrømma at eg har radioen på kontinuerlig i bakgrunnen for å få vita det når noko skjer. Frokost TV annonserar akkurat i dette nu at det kjem ein reportasje frå Rikshospitalet. Dette viser seg å bare vera for å visa fram dei hundre journalistane som sit i vestibylen og ikkje veit noko som helst…

Kanskje er det så spennande fordi det minner meg om dei fire gongene det har blitt henta fram barn frå mitt eige djup. Utruleg sterke opplevingar er det, og dei siste ventetimane må vel vera det aller sterkaste livet har å by på.

Royalist eller ikkje. Ein ny dag ventar. I dag skal eg stort sett ha kontordag. Eg skal ordna opp i mangt og mykje. Eg skal bestilla tid for vaksinasjon med tanke på Afrika turen i sommar, bestilla tid for ein legesjekk eg burde ha hatt for lenge sidan, bestilla togbillettar til Kristiansand, skriva arbeidstidsavtale, ha eit samarbeidsmøte om ein elev osv… Så kan eg jo bare gle meg over at eg var hos tannlegen i haust, så tannlegetimar treng eg i alle fall ikkje stressa med å bestilla.

Lukka til Mette Marit. Håpar det går bra med fødselen.

Heidi

From → Uncategorized

15 kommentarar
 1. Heidi permalink

  I etterkant har me fått vita at barnet faktisk var født då eg skreiv teksten. Kvart over ni i dag morges fekk Norge ei lita prinsesse. Nå kommenterer medisinsk ekspertise, kyrkje og statsmakt på fjernsynet. Og alle hjerter gleder seg….

 2. max permalink

  Nyfiken.. Anpassar du din norska till svenskan? Det känns som att jag alltid förstår vad du skriver, men annars har svårt att förstå skriven norska.

 3. Pot permalink

  Jamen, det är väl för att det här är nynorsk? Eller?

 4. Heidi permalink

  Ja visst, det er nynorsk. Og eg trur nynorsken har meir til felles med svensk enn bokmål som opprinneleg er basert på dansk spåk, Norge og Danmark hadde felles skriftspråk i unionstida.

 5. Tintomara permalink

  Grattis till prinsessan! I dag får vi väl veta vad hon ska heta.

 6. Heidi permalink

  Ingrid Alexandra vart namnet.
  I og med at eg har ei Ingrid heime og, så er det eit av mine favorittnamn.

 7. elsa permalink

  shit, jag borde titta mer på teve. eller skaffa en tidning. det där visste jag inte alls. och jag har faktiskt svårare att läsa nynorsk än bokmål… kanske för att jag hade ett helt gäng norska brevvänner i min ungdom och jag tror inte dom skrev nynorsk (hur funkar det där egentligen? får man lära sig nynorsk eller är det som en dialekt som vissa har sen födseln, och om inte varför använder man det? för en svensk så är det lite konstigt… 🙂 )

 8. elsa permalink

  och: är nynorsk/bokmål bara skrivna varianter? alltså finns det nån skillnad i talspråk också? kanske är det här dumma frågor men jag kom på att jag faktiskt inte vet och det är ju inte bra alls.

 9. Tintomara permalink

  Hon är söt, den lilla Ingrid Alexandra.

 10. Heidi permalink

  I Norge er det veldig stor forskjell på korleis talespråket er. Det varierer omtrent frå bygd til bygd korleis folk snakkar. Talespråket i aust ligg nærare til bokmål og talespråket i vest nærare til nynorsk for å forenkla veldig.
  Dei to skriftspråka er jamstilde, og alle må læra begge språkformene på skulen. Det betyr at når ein går ut av grunnskulen må ein ha eksamen i både bokmål og nynorsk. Sjølv om dei to stpåka er jamstilde i prinsippet er nynorsk i praksis eit minoritetsspråk. Veit ikkje prosentandelen, men dei fleste vaksne nyttar bokmål som sitt skriftspråk. På skulane i min kommune er opplæringsspråket nynorsk.
  Det vil seia at det er det språket elevane primært lærer å lesa og skriva. Ser likevel at mine to eldste barn
  etterkvart går over til å skriva bokmål fordi det er det dei fleste skriv. Det finst folk som snakkar reint bokmål eller rein nynorsk i Norge, men dei fleste norske dialektar har litt frå begge. Grunnen til at eg brukar nynorsk er at det ligg mykje nærare opp til mitt talemål slik at eg i større grad kan bruka mine eigne ord når eg skriv. For meg er det ganske viktig å kunna bruka mitt eige tanke- og snakke- språk mest mogleg. Dette vart langt, men det er jo litt kjekt å driva folkeopplysning… Trur at mange i Sverige og Danmark knapt veit at norsk skriftspråk finst i to former…

 11. Tintomara permalink

  Ja, du… här i sverige har vi fullt sjå med att lära våra ungar ett skriftspråk. Nästa vecka har vi nationella prov, och det är inte utan att jag bävar för en del av mina elever. Under vilket skolår börjar de som har nynorsk till oppläringsspråk att lära sig bokmål? (Och tvärtom.) Hur går det till, har de olika lektioner i nynorsk och bokmål, eller hur går det till? Väljer skolorna själva vilket som ska vara oppläriongsspråk, eller görs det kommunvis? jag antar att de flesta har bokmål som oppläringsspråk?

 12. Tintomara permalink

  Usch så många skrivfel jag gjorde i kommentaren ovan, får väl skylla på den sena timmen och att kommentarsfönstret är så litet…

 13. Heidi permalink

  Ja, dei fleste har bokmål som opplæringsspråk. For elevar med nynorsk som opplæringsspråk går det som regel veldig lett å læra bokmål, men ein del av dei har
  problem med å ikkje blanda saman dei to språka og bruka litt av kvart. For bokmålselevane, spesielt dei på austlandet må eg erkjenna at nynorsk nok ofte blir eit hate- fag. Dei skjønar ikkje vitsen med å måtta læra det. Og nå går det ein debatt på ganske høgt plan om korvidt det framleis skal vera obligatorisk for alle. Barn med innvandrarbakgrunn kan sleppa nynorsk ettersom norsk blir deira språk nr 2. Dei begynner å lesa tekstar på den andre språkformen ganske tidleg, men dei skriv vel ikkje så mykje før på ungdomsskulen (= högstadiet)
  Ein får bruka ordliste når ein skriv sidemål som det heiter.
  Kommunane vel opplæringsspråk, men i ganske mange kommuner kan foredra velja fritt mellom dei to språkformene. Er det eit høgt nok antal barn som vel det alternative språket skal det opprettast ein klasse i kommunen. Det finst nynorsk- klassar i Oslo og.

 14. Tintomara permalink

  Intressant…
  Jag berättade om nynorsk och bokmål för en av mina elevgrupper häromdagen. De såg helt förskräckta ut… 😉
  …men så har de ganska kämpigt med svenskan förstås.
  Apropå något helt annat så har jag sett bilder i våra kvällstidningar på er lilla prinsessa. Uj så söt hon är!

 15. Heidi: permalink

  Ja, veldig søt… Snart på tide eg får skrive ein nyt tekst her. Først må eg bare rydda unna middagen og så…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: