Gå til innhald

Norge sist i juli:

juli 31, 2004

Sidan eg har teke så lite spalteplass her den siste månaden, tillet eg meg å leggja inn noko om dagen i dag og. Sjølv om det har blitt ein del dagar sidan eg landa, har eg framleis fleire lag Afrikaopplevingar pakka om sjela, og på sett og vis blir den norske blonde florlette sommaren eit slags kulturkrasj til dei mørke kryddermetta afrikakveldane som er så fulle av lydar.

Som eit barn virrar eg rundt i butikkar og oppdagar kor utruleg mykje me har sjanse til å kjøpa. Dessutan surrar eg rundt i min eigen heim og undrar meg over alle romma våre. Dette er kanskje vel så patetisk som historia om han som kom heim etter eit år på sjøen med fylgjande kommentar på norsk-amerikansk: “Lever min gamle mor endnu?” Like fullt er det ekte kjensler og tankar.

Kleda mine er vaska, dei ligg i ein haug og ventar å klesskapet sitt. Kanga og ketengestoffa med hjortar og sjiraffar ligg der og Tinga- tinga maleriet og batikken ligg i stova…

Stove og kjøkken er rydda og vaska, så litt har eg då fått gjort. I dag gjekk halve føremiddagen til å lesa ein Jens Bjørneboe biografi eg bare ikkje kunne klara å leggja vekk. Så var det klesvask som skulle på snora, og vips så var mesteparten av dagen gått. Eg tok med dei tre yngste barna og reiste opp til syster mi for å møta ei kusine med fire barn som var på besøk. Først var det is og sol og samtalar i hagen. Så var det tacos inne på kjøkkenet hennar. Først bordsetning var for dei til saman ni ungane våre. Kusine Karen seier høgtideleg at viss ikkje farfar hadde funne farmor ville ingen av desse ha blitt fødde… Og me tre stolte mødrene sender eit samstemt takk til vår avdøde farfar som hadde vett til å gjera det einaste rette…

Etterpå hentar eg kjærasten min og lokkar han med på kveldstur til stranda. Der ser me sola synka ned i havet og fullmånen stiga på himmelen. Ungane våre badar i skumringa, og eg vassar ein tur i strandkanten. Det er som å vandra rundt i eit Skagensmaleri, og vatnet er så temperert at eg angrar eg ikkje tok med badedrakt. Kjærasten min fotograferer og eg pustar langsamt ut og inn og kjenner salt lukt av norsk sommar.

På turen langs stranda møter me ein som enten er naturist eller som bare som meg spontant fekk lyst til å bada. Han står plutseleg framfor meg med sjøvatn til knes og ikkje ein tråd på kroppen. Ikkje kan eg vel gå opp av vatnet og gå i ein bue rundt han, så eg prøver å sjå ut som det er ein kvardagsleg sak for meg å møta nakne menn i femti- seksti- årsalderen på kveldsturane mine. Eg undrar litt på korleis det er naturleg å helsa på ein naken mann som ein passerer i strandkanten, men det viser seg å ikkje vera noko stort problem.

Då me kjem tilbake til ungane har Ingrid gravd ned Sunniva si bukse i sanden bare for tull, men etter større leiteaksjonar finn dei ho att. Snart -attenåringen min er reist på hyttetur med vener, og eg har gløymt å finna ut kor hytta ligg… Men eg fortel meg sjølv at han er snart ein vaksen mann og kan passa på seg sjølv. Fullmånen heng over huset mitt, og eg har bedt til Gud for Halvard om at ingen vonde draumar må nå han. Han ville gjerne eg skulle gjera det etter at han hadde høyrt ei skummel lydbok. Forbøn er eg raus med når etterspørselen er der… Det gjer meg godt at niåringen min er trygg nok til å be meg om slike tenester. Og så kan alle gå til ro, i alle fall alle som ikkje lid av skrivekløe.

Klokka er snart to timar inne i siste dagen i juli. Det er kanskje på tide å prøva å ta att noko av søvnunderskotet? God natt verden. Sjåast i morgon tidleg!

Heidi

From → Uncategorized

2 kommentarar
  1. Andemor permalink

    Med tårefylde augo, eg fattar ikkje korleis du finn alle desse skapande og pustande vakre orda….

  2. Heidi permalink

    Tusen takk, Andemor!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: