Gå til innhald

Før bryllaupet.

oktober 9, 2004

Martha skal gifta seg. Martha med det nydelege smilet som har denne auraen av ro og varme rundt seg som nokre menneske ser ut til å vera fødde med.

Martha mista far sin tidleg, og kom til Morogoro som femten- seksten-åring for å jobba hos Linda. Nå har ho budd der i ti år, og kjærasten har ho funne i den lokale kyrkja. Derfor har Linda tilbudd seg å halda det tradisjonelle “send-away-partyet” for henne. Dette er ein fest som har blitt feira sidan eldgamle tider i Tazania. Brura sin familie steller i stand ein stor fest før dei gjer i frå seg brura når brudgomen og familien hans kjem for å henta henne.

Det første som skjer i anledning av den foreståande feiringa, er at fire gifte kvinner frå kyrkjelyden kjem på besøk to dagar på rad i veka før bryllaupet. Dei skal undervisa Martha om livet som gift kvinne.

Familien til Martha begynner å koma tre dagar før festen.
På trappa utanfor huset blir det trongare og trongare av gjester som sit der og ventar og snakkar. Med seg har dei det ugali-mjølet dei reknar med å bruka før festen for å laga ugali, den grauten av maismjøl og vatn som er hovudigrediensen i tanzaniansk kosthald. Overført til norske forhold kunne ein seia at ugali erstattar både
poteter og kneippbrød. Det er rett og slett det dei et til alle måltid, i tillegg til grønsakar, kjøt og fisk dei gongene dei har det.

Det er nå me for alvor får innsikt i afrikansk gjestfridom.
Alle gjester blir tekne godt i mot. Dei blir stua inn på soveroma i antal som får oss til å måpa. Truleg ligg kvinner og barn tre i kvar seng og resten på flatseng på golvet. Sjølv deler Linda si eiga dobbelseng med mor si og minst to barnebarn. Tantane får sofaane og matter på golvet. Heldigvis tilseier klimaet at ein treng minimalt med bagasje. Kvinnene sine kangaer er geniale plagg. Dei gjer teneste både som kjole, forkle, bæresele for babyer, sjal, handkle og dyne. Har ein med seg fire kangaer har ein alt ein treng i lange tider. Dei er i tillegg lette å vaska og tørker fort i sola.

Onklane til brura voldar vertinna større problem. Sidan ho sjølv er enke, og bur utan mann, kan ho ikkje losjera framande menn i golvet i stova. Til slutt får dei reidd opp
flatseng i eit klasserom med nokre tepper og puter, og alle er godt nøgde. Ein av onklane sparer bagasje med å gå i findressen alle dei tre dagane han er på besøk. Til sjølve festen tek han fram ein lys panamahatt som han pyntar seg med.

I dagane før festen skal Martha i følge tradisjonen halda seg i ro og gjerast klar til det som skal skje. Flora, frisøren, kjem på besøk på romet hennar og lagar ein
kunstferdig frisyre med høgt oppsett hår via store mengder hair-extensions. Kjolen blir henta hos ein lokal skreddar. Desse sit på fortaua inne i byen og syr på sveivesymaskinar medan alle som vil kan beundra verket.

Kjolen til Martha er kremfarga og fotsid. I det festen tek til, sit ho framleis inne på romet sitt og blir gjort klar til det som skal skje. Naboer og vener i hopetal fyller opp stolane nede på tunet der det er vakkert pynta. På eit podium er det gjort laga eit “High table” med stoffbaldakin over. På platformen er det vakkert danderte kunstsilkestoff i bakgrunnen, palmer, silkeblomar og ballongar. Dette er ein fest alle er velkomne til, det blir kokt kjøt og ris og ugali i store gryter. Ein reknar med at det kan dukka opp to hundre svoltne og festglade menneske sånn etterkvart.

Når sola går ned og mørkret kjem blir det tent lyskastarar.
Musikk blir spela med høgt volum, høgtalaranlegget blir motert, og han som skal filma gjer klar videokameraet.
Folk strøymer til og festen kan begynna.

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: