Gå til innhald

Galdhøgpiggen

mai 30, 2006

heiter det høgaste fjellet i Norge, det har eg visst sidan eg var sju år. For eit par veker sidan såg eg ein kollega stava det feil på tavla. Eg lot vera å nemna det, sidan ingen av elevane lot seg merka med det…

I går stod det feilstava i ei lærebok og. Det stod Galdhøpiggen utan g i midten. Eg sjekka atlasen og det var stava feil der og…

Eg konferrerte med mine næraste kolleger, dei meinte boka hadde rett… Betydde det altså at eg hadde teke feil?
At eg i trettiåtte år hadde visst noko som ikkje er slik likevel?

Då eg hadde lagt meg tidleg, fordi eg ikkje var heilt i form, sende eg sms til ti personar som står meg nære, alt frå far min til eldste sonen min, faktisk… Der stilde eg spørsmålet: “Kva heiter det høgaste fjellet i Norge?” Sju av dei svara Galdhøgpiggen og bare tre Galdhøpiggen… Eg gjekk til internett og googla. Hundrevis av treff på begge variantane… Som den fanatikaren eg plutseleg kjende at eg var, sende eg mail til Norsk språkråd og spurde om begge stavemåtane var lov…

Eg fekk svar etter eit par timar… -Eg tok feil. Det skal stavast Galdhøpiggen… OK, eg gjer meg eg… Men så språkleg overraska har eg ikkje vore sidan eg som femåring verkeleg stod på mitt då farmor og far sa at månaden heitte januar og ikkje anuar… Så har dei vel rett då… Men Galdhøgpiggen må då vera Norges vanlegaste stavefeil… Vanskeleg for å gje meg eg? Ikkje i det heile tatt…

Heidi

From → Uncategorized

3 kommentarar
 1. Tintomara permalink

  Här i Sverige lär vi oss att det heter Galdhöpiggen.
  Eller, vi lärde oss det förr i världen. Nu undrar jag hur det är med den saken. Våra barn behöver snart inte lära sig någonting, verkar det som. 😦

 2. Heidi: permalink

  Nå har eg lært det eg og…

 3. Heidi: permalink

  Nå har eg lært det eg og…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: