Gå til innhald

Andre juledag.

desember 27, 2009

Då me vakna hadde det snødd og snødd heile natta. Eg ville ut og spasera litt i det flotte vinterveret, men det var bare så vidt me fekk opp utgangsdøra, og eg måtte vassa gjennom gardsromet for å koma ned på vegen. Ute på vegen var det masse menneske, for det meste menn i sin beste alder som var travelt opptekne av å måka gardsrom og fortau. Folk her austpå er vane med slikt ver som dette, og dei mest rutinerte tøffa rundt med elektriske eller motordrivne snøfresarar. Eg fann ein sundagsopen tyrkisk butikk og fekk handla med meg litt jus og mjølk og mandlar dekka med kakao og kanel.

Utpå føremiddagen bar det til svigerforeldreheimen att for å hjelpa til å førebu familieselskap. Eg og Sunniva bar stolar og skar salat medan Odd Christian og far hans måkte og sopte gardsromet. Halvard spelte piano og trekkspel saman med farfar. Han fekk ein liten trekkspeltime av farfar. I går laga Halvard og Odd Christian kvar sin film med det nye fimkameratet til Halvard. Odd Christian laga ein film om «den siste dansande familie,» der farfar sitt improviserte dansenummer til nøtteknekkarsuiten vart foreviga, slett ikkje verst til å vera ein mann som går i sitt nittiande år…

Så dukka storfamilien opp, og då eg sa at eggerøra eg hadde blitt betrudd å laga nok var i saltaste laget, sa min kavaler av ein svoger at eggerøre mest alltid er for lite salt… Me åt laks og aure, juleskinke, eggerøre, flatbrød og salatar før me avrunda med kransekake, is og farmor sine heimelaga krumkaker. Etterpå løyste dei vaksne verdensproblem, medan «barna», som nå er mellom femten og tretti år, spelte gamle brettspel og Gianna sisters på farfar sin gamle commodore.

Klokka halv seks pakka me med oss Astrid og Fredrik for å dra til Sandvika kino og sjå 3D versjonen av Avatar. Me måtte stoppa for å sjekka ein rar lyd på høgre side av bilen, og det viste seg at høgre framhjulet var flatt. Gradestokken hadde sunke til under tolv grader minus, så det vart relativt kaldt for dei av oss som ikkje var skikkeleg kledde. Det ende med at me ankom kinoen i taxi, og nådde det akkurat. Normalt ville eg ikkje tenkt at Avatar var min type film, men ei filmanmelding eg høyrde på radioen hadde gitt meg lyst til å sjå han. Eg likte det eg såg gjennom 3D brillene utanpå dei vanlege brillene. Det var ei betagande skildring av eit «folkeslag» som levde i eit med naturen, og menneska som kom for å utnytta det dei trudde var områda tilhøyrande ein primitiv stamme var ikkje akkurat flatterande ambassadørar for menneskeslekta.

Nå er det siste kvelden her, me har testa ut Eva Mari sitt sekshjarta vaffeljern som fungerte heilt utmerka. I morgon skal me opp grytidleg for å rydda/vaska oss ut av huset og inn i bilen. Så får me håpa at det ordnar seg med bilhjulet. Me kan ikkje kjøra 50 mil på reservedekket på heftig vinterføre. Det ordnar seg vel. Peisvarmen i stova er god, og det fristar ikkje å ta kvelden, men morgondagen teke i betraktning…

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: