Gå til innhald

Feil klode?

mars 28, 2010

Denne veka har stått i scenekunsten sitt teikn for mitt vedkomande. Me har hatt kulturskuleveke, og der har me mellom mykje anna fullført eit årleg stort tiandeklasseprosjekt, der absolutt alle tiandeklassingane i kulturskulen vår skal bidra med kunstene sine.

Me starta lenge før jul med å forma prosjektet. På eit møte eg dessverre ikkje fekk til å vera med på, vart det bestemt at temaet for produksjonen dette skuleåret skulle vera «Kosmos». Sidan eg har ein tiandeklassing på «Skapande skriving», vart det bestemt at ho og eg saman skulle utforma eit manus. Alle musikklærarane vart utfordra til å koma med forslag til musikk dei ville ha med. Så skulle eg og Silje, skriveeleven min, laga teksten, og så skulle det lagast uttrykk frå kunstfag og frå danseavdelinga.

Resultatet vart eit litt annleis og litt merkeleg stykke, som eg er veldig glad for at eg verkeleg fekk frie nok taumar til å ha akkurat slik som det vart. Hovudtemaet i teksten var ei jente på femten år som følte at ho i «beste Obstfelder- ånd» var på feil klode, fordi alt var så underleg. Deler av stykket låg ho i fosterstilling på scenegolvet, medan kvitkledde psykologar vandra rundt henne med små notisbøker, og prøvde å tolka tankane hennar og dei merkelege tekstane ho skreiv.

Det fantastisk flinke orkesteret vårt spelte alt frå Metallica til Vamp. Forunderlege tekstar på farga papir vart lesne opp til tonane frå Måneskinssonaten som bølga ut frå flygelet. Dansarane dansa ein svært ekspressiv dans iførte masker og kostyme laga av to opprivne strømpebukser over svart trikot. Midt i det heile var det ein grønkledd marsbuar som verkeleg var på feil klode, på bakveggen var det biletkunst og film frå kunstfagavdelinga, vekselvis med ein internettchat mellom ein 15-åring som kjeda livet av seg, og ein marsbuar som aldri gav til kjenne kven han var.

Det vart lese Obstfelder, og sunge til Månemannen og jorda, samstundes med ballettpiruettar og tankelesing. Songarane var kjempedyktige, og fire av dei song «When you wish upon a star, » sart og fleirstemt. Scenelyset var heilt profesjonelt med spennande effektar.

Heldige meg som kan sitja på første benk med manus, i tilfelle nokon skulle trenge suffli, og sjå dei ville ideane frå skriveblokka mi gestalta seg på scenen. Nå ja, det var jo eit slags ganske arbeidskrevjande ledd i midten før me kom så langt, men tiandeklassingar er så fine å jobba med. Dei er flinke og motiverte og skjønar at det gjeld å bruka tida godt, for blant oss amatørar er faktisk tidsressursen ganske knapp. Ungdomane har både skule og tusen andre fritidsaktiviteter, så å samla dei utanom dei faste kulturskuletimane er litt av eit puslespel.

Heldigvis får dei fri frå skulen to heile dagar. Den første går med til øving og den andre til forestillingar. Det er så flott å få bruka scenen på kulturhuset vårt. Det er synd at kommunen ikkje har råd til å la barne- og ungdomsgrupper som faktisk høyrer heime her, få lov til å bruka lokalet til overkomelege prisar. Det er ei heilt spesiell oppleving å få opptre på ein ekte teaterscene med sidetepper og garderobar, og ikkje minst skikkeleg scenelys.

Heidi

6 kommentarar
 1. Elin permalink

  Det var ein kjempeopplevelse, både for dei som fekk vere med på Kosmos, og for oss som sat i salen!
  Det er så flott at du og dei andre i kulturskulen er med på å gjere dette mogleg… Elevane kjem til å sakna dette no når det er over 😉

 2. heidi permalink

  Så kjekt å høyra, Elin! :-). God påske !

 3. Scylla permalink

  Oj, vad spännande det låter! Fantastiskt att få vara med om.

 4. Tintomara permalink

  Det låtyer helt fantastiskt!

 5. heidi permalink

  God påske, Scylla og Tintomara

 6. May Brit permalink

  så synd eg ikkje fekk dette med meg – Vilde sa det var ei flott stykke!!!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: