Gå til innhald

Hagia Sofia

juli 16, 2010

Plutseleg hugsa eg ein del av det eg eingong lærde av PIM i kunsthistorie. Denne veldig gamle basilikaen som vart restaurert fleire gonger og var høgkyrkja i Bysants før Istanbul vart teke av muslimane og kyrkja gjort om til moske. Mellom anna på grunn av biletforbodet i islam, vart dei kristne motiva malt over og arabiske ornament malte og sette opp i staden.

Under Ataturk vart moskeen gjort om til eit museum, og deler av veggene restaurerte slik at dei gamle bibelske mosaikkane har kome fram att. Heilt utruleg at det har latt seg gjera, og motiva var verkeleg vakre. Eg vart ei viktig brikke for min fotograferande mann… Ikkje fordi han ville kombinera motiva med ansiktet mitt, men rett og slett fordi hovudet mitt kunne fungera som fotostativ når han tok bilete med lang lukkartid…

Byggverket var meir enn imponerande, spesielt dei gamle mosaikkane gjorde inntrykk, men minst like spennande er det å sjå på alle turistane som er der, guidane som tek dei rundt, restauratørane som sto på stillas osv. Det var heilt tydeleg eit reisemål for muslimar og kristne i skjønn forening. Ei mor og ei dotter med lange skjørt og hijab, bad ein kinesar om å ta eit bilete av dei to. Begge var så vakre med nydelege ansiktstrekk. Dei smilte litt sjenert til fotografen. Etterpå bad kinesaren dei om lov til å ta eit bilete av dei to saman med dei to kinesiske damene i reisefylgjet hans. Dei nølte først litt, men så stilte dei seg opp saman framfor høgaltaret, fire damer frå to ulike kuturar med armane rundt ryggen på kvarandre.

Ein kvit katt, med halen stolt løfta, kom plutseleg spaserande på ein svært sjølvsikker måte gjennom rommet. Han strauk seg inntil leggene på folk i håp om å få kos. På eit av galleria sat det ei kvit due som og hadde klart å koma seg inn. Mange frå Istanbul tilbaud sine tenestar som private guidar for folk, og i den store steinsalen gjorde akkustikken at lyden av menneskestemmar låg som eit lydteppe i bakgrunnen heile tida, i ein salig kakofoni av alle tungemål.

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: