Gå til innhald

Morgon i Oslo

august 23, 2014

image

Eg sit i stova i den koselege vesle leiligheten til Sunniva og dei tre andre jentene. Rett utanfor på gata er bylivet allereie i full gang. Ein mann kryssar gata med eit pappkrus me kaffi i den eine handa og ein sigarett i den andre. På det regnvåte fortauet framfor Seven- eleven har nokre duer morgonmøte. Trikkane dundrar forbi, og det store treet har fått eit gyllent haustskjær allereie, sjølv om det framleis er august og sommar.

image

I går hadde eg ein nydeleg fredag på toget. Det å sitja på eit tog, kikka på folk, lesa fine bøker og sjå landskapet utanfor halda separatutstilling av norsk natur i august, medan eg blir frakta til ein plass eg har lyst til å vera, det er min type god fredag. Det er ikkje kvar dag som har så god plass til å tenkja. I går sat eg og lurde litt på kva det er dette med minner og lukter.

Frå Kristiansand til Bø sat eg på sida av ei søt strikkande og lesende dame i heimestrikka lilla jakke. Me snakka ikkje så mykje saman, men ho sa at det var akkurat det same for henne om ho sat ytterst, eg kunne gjerne bli sitjande ved vindauget. Etterpå hjalp eg henne å finna ut korleis ho kunne regulert setet. Etterpå sat me og las i kvar vår bok, og innimellom strikkande ho på ermet til ein lilla barnejakke. Eg er heilt sikker på at me kunne hatt ein hyggeleg samtale dersom me hadde fått lyst til å snakka, og det var så fredeleg å bare sitja slik. Etter ei stund tok ho opp matpakken sin og åt eit rundstykke ho nok hadde kjøpt ferdig påsmurt med mellom anna kvitlauk på. Plutseleg var kroppen min tilbake til den tida då eg hadde det første barnet mitt, Odd Christian, nyfødd i armane for 28 år sidan. I eit glimt dukka det opp ei kjensle eg hadde gløymt, og eg var tilbake i følelsane mine frå den tida. Eit eller anna med ei eller anna lukt tok meg dit, og eg veit ikkje kva det var.

Eg opplever slikt av og til, det er så rart. Ei lukt kan plutseleg få kroppen min til å hugsa korleis det var å vera fire år. Ei lukt av ei spesiell handsåpe kan få meg tilbake til barneavdelinga og det same kan plutseleg lukta av eit dynetrekk på eit hotell. Det siste må vel vera knytta til eit spesielt vaskepulver eller strykemetode dei bruker på store vaskeri. Ofte kjem minne med bilete eller lydar, ikkje minst med musikk. Men medan lyd og bileteminne vekkjer ord eller bilete i hukommelsen min, så går lukter direkte i kroppen slik at eg hugsar følelsar og kroppsfornemmelsar. Eg klarer ikkje forklara det betre enn dette, og eg skal ikkje bruka meir plass på å prøva heller. Eg måtte bare setja ord på det. Eg lurer på om andre opplever det på same måten, eller om det er bare meg som er litt rar. Då eg sa til Milrid på jobb at eg ofte har assosierer eit menneske med ein farge, sa ho at det faktisk er ein slags diagnose på å ha det slik… Heilt sidan eg var lita har eg forresten lurt på om andre ser fargane på same måten som meg. Det kan me vel eigentleg ikkje vita…

image

På stasjonen vart eg møtt av ei flott dotter og ein flott son. Den førstnemnde insisterte til og med på å ta den store tunge kofferten min. Det var godt å sjå at dei begge var glade og fornøgde og likte seg i her i byen. Dei har sagt det på sms og i telefonen, men det var godt å sjå på ansikta deira at det faktisk var sant.

image

Og nokre fordeler skal ein ha av å ha mor på besøk, så me gjekk for å eta middag ute ein eller annan plass. Me ende på Olivia under ein varmelampe slik at me kunne sitja ute. Etter på gjekk me heim til Sunniva som var «aleine heime». Halvard hadde lyst på heimelaga vaflar, så då vart det vaffelsteiking og film.

image

Sunniva og venninnene har fått det veldig fint her. Nå har me ete frokost med Vilde og ei venninne av henne. Snart skal me ut og leva.

image

image

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: