Gå til innhald

Om å ha retning i livet sitt

mai 5, 2015

17160400899_28a325d2ef_o(1)

Eg har tenkt litt på det som står i overskrifta. Korleis tek ein grep om livet sitt, og korleis gir ein det retning? Sjølv må eg innrømma at eg er ganske glad i Askeladd-metoden: Å gå ut i livet med gode forventningar kvar dag og vera spent på kva som kjem til å skje. Eg liker ikkje å vita alt på førehand. Det er eit slags paradoks sidan livet mitt er ganske møblert i den forstand at eg har ei ganske utbrodert avtalebok, forøvrig av typen gammaldags lærarkalendar som det blir skrive inn i med penn, og som eigentleg er ganske tung å bera med seg.

På konfirmasjonsgudstenesten i  kyrkja på sundag høyrde eg det igjen… At ein skremande stor prosentandel av norske ungdomar er stressa, går med høge aksler og vondt i magen og føler at dei aldri heilt er gode nok. Dei høyrer nemleg overalt at dei skal prestera sitt liv. Dei skal ha gode karakterer og kryss i rett rute i alle skjema som lærarane sit med, dei skal vera veltrente, vakre og velkledde, dei skal ha mange likes på facebook og i tillegg briljera og glitra i det sosiale livet, og dei skal få førarkortet i neven på attenårsdagen sin. Kva er det me lærer dei opp til, og kva slags førebilete er me, mon tru? …

Sjølv er eg vaksen nok til å forstå at eg ikkje treng ha kryss i alle rette ruter for å vera bra nok. Eg håpar eg har klart å formidla det til barna mine og elevane mine og, men heilt sikker kan eg ikkje vera.  Barna mine har vakse opp med ei mor og ein far med jern i elden og ballar i lufta. Kanskje eg skal vera glad for at dei har opplevd at det går an å ha det bra i eit rotete hus med ein kaotisk hage rundt? Eg er i grunnen ikkje så stolt av akkurat det, men dersom slike ting har senka prestasjonsterskelen deira så har det kanskje vore godt for noko.

Det er ikkje bare bare å veksa opp med at ein skal ut og shoppa seg eit liv. Før fekk ein «utdelt bruksanvisning» på korleis ein skulle gå fram for å leva eit anstendig vaksenliv, på godt og på vondt. Nå skal ein finna dette ut sjølv. Det meste er lov bare ein blir veltrent, vakker, vellukka og lukkeleg. Det er nesten som i den herverande læreplanen. Bare ein oppnår måla, så får metodane vera opp til den enkelte. Sjølv føler eg ofte trang til å dytta mine, nå til og med vaksne, barn litt venleg framover med snuten i den leia eg helst ville dei skulle gå, men eg prøver så godt eg kan å besinna meg… Då eldsteguten min var tenåring, la eg fram for han den teorien eg hadde om at fram til han var atten så hadde eg lov til å bestemma at visse ting fekk han ikkje lov til. Den dagen han fylte atten skulle han få bestemma sjølv, og då skulle eg respektera vala hans. Han nikka. Eg kjende eg måtte tilføya noko; «Men lov meg at du ikkje blir rasist eller satanist, for då kjem eg aldri til å klara å respektera det.» Odd Christian snudde seg og såg oppgitt på meg: «Mor, kva trur du eigentleg om meg…?»

Noko eg trur er viktigare enn noko, er å oppdra barna til at det finst andre nasetippar enn deira eigen, og at det finst område som er vel så interessante som eigen navle. Eg skulle ynskja at me klarte å gje den oppveksande generasjonen tru på at dei kan forandra verda bittelitt, i alle fall for nokon. Eg har stor tru på at me menneske er flokkdyr, og at me treng kvarandre for å vera på plass i liva våre. Me er skapte for å bera kvarandre, til å gleda oss med kvarandre og til å gråta med kvarandre. Me treng ikkje springa i frå kvarandre for å visa at me er sprekast eller gå på hendene til månen for å visa at me er flinkast. Det er ei misforståing at me alle har plikt til å vera meir vellukka enn dei andre. Det me har plikt til er å ta vare på kvarandre. For me skal bera og me skal bli borne, me skal lytta, og me skal bli lytta til, me skal sjå og me skal bli sett. I gamle dagar trur eg dei kalla det for solidaritet eller nestekjærleik.

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: