Gå til innhald

Jurmala, Latvia – reisedag fem

juli 28, 2015

image

I dag føremiddag reiste me tilbake til Latvia, nærare bestemt til byen Jurmala, som mange har anbefalt oss å besøkja. Det var ei positiv oppleving å sjå hotellet me har bestilt rom på i to netter. Det ser ut som om det er henta direkte frå Mummidalen og er eit av desse gamle husa som har blitt sett i stand og renovert. Huset er bygd for hundre år sidan, og er visstnok verna av det som måtte tilsvara riksantikvaren. Det ligg i kort gåavstand til både stranda og sentrum.

Dette er ein veldig annleis by enn dei fleste andre stadane me har vore. Prisnivået er høgare, me ser nesten ingen «nedfallshus», butikkane er fine og moderne, og byen er full av det som ser ut til å vera ganske pengesterke turistar. I tillegg er det veldig fint her med eit lite strøk av » syden» . Me hadde ikkje vore her lenge før me høyrde nokon snakka norsk. Me forstår at me er i meir urbane strok når «alle» plutseleg kan snakka engelsk, og ikkje minst når ei side av menyen er merka med norsk flagg og er på norsk…

image

Eg lurte på om dei som har oversett menyen kan meir norsk enn meg, for eg har aldri før høyrt tale om retten «sildepels» . Til orientering så heiter det sildesalat på språk det er naturleg å samanlikna seg med… Og roe heiter rødbet på dansk. Eg burde kanskje bestilt sildepels for å visa at eg sette pris på omsetjingsarbeidet, men det gjorde eg ikkje.

image

Denne mannen slo til med noko så avansert som andebryst etter å ha levd ei stund på trerettars latvisk middag til tre euro og usteikt hamburgar sausa inn i thousand islandsaus som måtte smugkastast då vertinna kikka vekk…

Det var han vel unt, men litt for avansert for meg. Me koste oss med maten, visa rundt i byen, drakk kaffi og åt kake på ein liten koseleg kafé og smugkikke  på ein mops som me og måtte smugfotografera litt. Etter å ha blitt kjend med Ingrid sin Oscar så tek me oss begge i å fylgja etter mposar på gata når me ser dei med ein litt opprømte følelse i brystet, me er viss ikkje heilt gode. Me ende på stranda der me vassa litt og bestemte oss for å kanskje bada seinare.

Me såg og ein plakat for ein konsert med eit tango- orkestar og fann ut at det fekk bli vår kulturopplevelse i dag. Då me kom dit viste det seg at me var tidleg ute. Konserten er først 28. august. Då fekk det bli meir byvandring i staden.

image

Me møtte ein gjeng kattar som og hang ute i byen i kveld. Plutseleg vart det nesten mørkt som om natta, og me forstod at eit skikkeleg regnver var på veg. Plutseleg opna himmelslusene seg og me søkte tilflukt under ei markise utanfor eit konditori der me drakk te og cola- light og kikka på folk. Ei gammal dame i gul regncape selde oss blåbær utan at me forstod eit ord av det ho sa. Etter ein times tid roa regnet seg såpass at me kunne springa tilbake til hotellet og nesten koma fram tørre.

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: