Gå til innhald

På toget i Estland

juli 30, 2015

Til nå har me fått mykje reise for pengane. Det viste seg å vera tre timar buss for tog på det Latviske toget. Stasjonene viste seg å ligga godt spreidd. Ein plass kjørde me på ein veldig smal grusveg gjennom ein skog for å koma til ein avsidesliggande stasjon der det viste seg at ingen skulle av eller på, og så var det å snu og kjøra tilbake den same grusvegen. Heldigvis så nådde me toget me skulle ta frå grensa til Estland. Det estiske språket har ein heilt annan lyd enn det latviske, og eg meiner å ha høyrt at dei er veldig forskjellige. Språket som blir snakka over høgtalaren minner veldig om finsk. Me stoppa nettopp i byen Puka, som vart uttalt med finsk p slik at det nesten vart «Booka».

Dette toget er veldig moderne i forhold til det forrige, det er lyst og luftig med stripete seter i oransje og svart. Det einaste problemet me har nå er at me er usikre på om me må skifta tog eller ikkje. Konduktørdama snakka absolutt ikkje engelsk. Eg tolkar informasjonen som at me skal byta tog i Tartu. Leif trur ikkje det. Det er ein time til me er der, så det skal me klara å finna ut…

image

Akkurat nå er det sol ute, men me har kjørt gjennom ganske mange regnbyger. Eg trur verutsiktene i Tallinn er at det skal vera nokså skiftande ver medan me er der. Det blir spennande å koma fram. Som vanleg så har eg ikkje funne ut noko som helst om byen før eg kjem dit. I fjor var me i Vilnius i Litauen, der var det veldig spesielt og heilt fantastisk fint. Nå vil det visa seg om Tallinn liknar eller er heilt annleis. Og i neste veke blir det Riga om alt går som me har planlagd. Nå legg eg i-paden ned litt, og så fortset eg på innlegget seinare.

Men først kan eg fortelja at akkurat nå kom det ein ung og søt billettkontrollør som snakka engelsk. Han forstod godt at informasjonen var litt forvirrande, men kunne forsikra oss om at det same toget går vidare til Tallinn. Me måtte absolutt ikkje gå av i Tartu, for der står det i bare eitt minutt. Greitt å vita.

Etter litt meir enn tre timar på det estiske toget ankom me Tallinn, det var ca fjorten grader ute, og det regna, så det var greitt at eg hadde regnkåpa i nettet.

Etter omtrent eit kvarters gange med trillekoffertane våre, så var me ved hotellet vårt i gamlebyen i Tallinn. Me bur i eit middelalderhus i ei av dei gamle gatene i indre delen av gamlebyen. Det er eit slikt murhus med bindingsverk og metertjukke vegger. Rommet vårt ligg delvis under gatenivå med eit lite vindauge høgt oppe på veggen. Det minner i grunnen ganske mykje om ei klostercelle, og det i seg sjølv er jo interessant.

image

Klokka nærma seg ni då me hadde funne romet og sett i frå oss tinga, og me gjekk mot torget i gamlebyen for å finna ein plass å eta. Me havna på ein kinarestaurant i kjellaren på eit anna middelalderhus og der var det ikkje vindauge i det heile tatt. Nokså fort kjende me at me måtte bli ferdige med maten og koma oss ut i lyset.

På torget i gamlebyen var det mykje liv sjølv om det regna og begynte å bli mørkt. Folk sat under markiser rundt varmelykter eller trekte inn i restaurantane. På trappa til ein skotsk pub stod det ein skotte med kilt og spelte sekkepipe så det ljoma mellom murhusa. Utenfor nokre restaurantar der dei selde tradisjonell estisk mat, var det folk i folkedrakter eller middelalderdrakter for å skapa stemning. Me havna på ein restaurant med konditoriavdeling og fann ut at det rett og slett var akkurat nå me skulle kjøpa oss kake. Det gjorde me, det var mektig og smakte godt, så nå får me seia oss ferdige med den delen av opplevelsesferien. Å sitja på eit fint gammalt konditori med kaffi og kake seint på kvelden medan regnet høljar ned ute var forresten ganske koseleg. Det har eg aldri gjort før. Det kan anbefalast.

Etterpå gjekk me ein liten runde i gamlebyen. Det hadde blitt mørkt, og det var nesten det første streifet av den årstida som begynner på h og som eg ikkje skal nemna namnet på på lenge endå. Framleis skriv me juli, og august er og ein sommarmånad…

Der ser veldig fint ut her. Nå gler eg meg til å sjå byen i dagslys i morgon.

Heidi

 

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: