Gå til innhald

Reisebrev frå den latviske statsbanen – reisedag 7/13

juli 30, 2015

image

 

Eit situasonsbilete av hr og fru Harboe trygt på plass på eit latvisk tog. Me er litt spente på dette prosjektet fordi alle her har rista på hovudet over at me vil ta tog til Tallinn og hevda at hurtigbuss er det einaste smarte. Så langt er alt vel. Internettet fungerer til og med. Det kan me ikkje påstå at det gjer på strekningen Stavanger- Oslo, så det er ikkje lite bare det. Me starta med lokaltog frå. Jurmala til Riga, og nå er me på eit tog som skal ta oss til den litauiske grensa. Der skal me skifta tog, og så er det viss endå eit togbyte før me er framme. Eg har allereie kost meg med første del av nista innkjøpt på stasjonen fordi me ikkje reknar med at det blir mat å få kjøpt før me i beste fall er i Tallinn i åttetida. Niste smakar alltid godt, men latviarane er tydelegvis veldig glade i majones. Eg tenkte at ei litt tjukk lefse med ost i midten sikkert var majonesfri, men der tok eg feil.

Toget hummar av stad og skal visstnok bruka fem timar til grensa, ein strekning me tilbakela på halve tida med bil. Me har kjørt gjennomforstadar til Riga, og nå kjører me gjennom ein skog. Det er veldig mykje skog her. Temperaturen ute er bare femten grader, så det er ein utmerka dag å bruka til reisedag.

I går ettermiddag regna det så pass heftig at me droppa badeprosjektet sjølv om dei hadde lova sol utover kvelden. Me valde oss ut ein usbekisk restaurant ein plass i den lange promenadegata i Jurmala der uterestaurantane ligg tett i tett. Så langt som me klarte å finna ut, så var det i grunnen den einaste handlegata der i byen. Me sat tett inntil veggen undre ein markise medan det høljeregna utanfor. Det var i grunnen ganske koseleg. Usbekisk mat viste seg å smaka kjempegodt, så viss du les dette, Kristine, den må du prøva når du kjem til Jurmala.

Etterkvart klarna det opp. Me gjekk tur i ein veldig fin park med høge grantre der det var spesielt tilrettelagt for barn med vegar for rulleskøytebruk, små banar for syklar og trehjulssyklar og mange leikeapparat. Nede ved stranda var det stor konsert med ei latvisk

 

sangstjerne og masse liv. Me sette oss på ein benk tilknytta ein uterestaurant, benken var våt etter alt regnet, og ein kelnar gjekk og henta puter til oss. Der sat me ca fem cm frå havkanten og såg på folk som gjekk tur og på nokre få som bada. Me angra nesten litt på at me ikkje hadde med badetøy for det såg kjekt ut å bada. Jurmala ligg bare ein drøy halvtime frå Riga med tog, så viss badeveret skulle koma for fullt, så kan me ta oss ein tur dit ein av dagane me skal vera Rigaturistar. Det var ikkje verst å sitja på stranda og kikka heller med litt god drikke. For mitt vedkomande vart det ferskpressa appelsinjus og varm kakao. Begge deler smakte usedvanleg godt.

image

 

På mummihushotellet foregjekk frokosten utomhus under eit overbygg. I dag morges var det litt småkjøleg så det er greitt at me ikkje er utstyrte som reine sydenturistar. Min litt rastlause reiseven syntest at Jurmala var ein slik by det var akkurat passe å vera to netter i.

Nå stansa nettopp toget i Segulda. Der er me jo litt kjende. I dag regnar det der. Rett framfor oss sit det ein latvisk familie med ein liten gut. Først trudde eg at det var mor son og bestefar, men ho har kyssa han fleire gonger på kinnet, så nå er eg litt usikker. Dei snakkar ivrig, og eg forstår naturleg nok ikkje eit kvekk. Det følest litt frekt å sitja her og skriva om dei, sjølv om eg veit at viss han snudde seg og snappe i- paden frå meg så ville han ikkje skjøna eit ord. Nå skal eg oppføra meg og skriva om noko anna…

Granskogen har blitt til bjørkeskog. Langs jernbanesporet veks det store mengder geitrams. Me stoppar på ein ny stasjon. Alt er beroligande, søvndyssande og herleg monotont. Ein mann med ryggsekk og krykker som liknar litt på min forlenget avdøde morfar går av toget. Eg innser at dette heilt bokstaveleg talt ikkje er mykje å skriva heim om, som det så fint heiter i uttrykket. Eg får koma tilbake seinare. Nå varslar dei forresten buss for tog, så eg får rydda saman.

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: