Gå til innhald

Farvel til Riga og Jurmala

august 5, 2015

imageDå me såg at dei melde tretti grader i Riga i dag, fann me ut at det måtte bli ein » sydendag» i Jurmala i staden for å tråla Riga for kunstmuseum. Då me var i Jurmala for ei veke sidan, så var det ikkje det store strandveret, men det var det i dag. Saman med hundrevis av andre badeturistar så sette me oss på toget for å dra på badetur. Det var stappfullt og varmt på toget, men folk var flinke til å hjelpa kvarandre fram og av og på. Først trudde eg at alle med badebagar skulle same plass som oss, men heldigvis viste det seg å vera fleire strender.

Dette var faktisk første gongen i år at eg låg strekk ut og fekk sol på ryggen. Kanskje blir det siste gongen og? I alle fall, det var heilt nydeleg og det var godt å bada i sjøen. Ein dag i sola i løpet av ein sommar burde vel vera oppnåeleg? Eg er glad for desse to vekene med atten grader eller meir, dei skal koma vel med når det blir mørkt og kaldt igjen.

Eg opplever stadig at folk er betre enn sitt rykte. I dag handla eg med ei «strikkedame» i Jurmala. Då eg gjekk forbi henne seinare på dagen, ropte ho på meg. Ho snakka Latvisk og telde på fingrane. Eg trudde først ho ville fortelja at eg hadde betalt for lite og tok opp lommeboka, då rista ho kraftig på hodet. Ho fekk bort ei anna som kunne litt tysk. Dei klarte å fortelja at ho hadde rekna gale. Eg hadde betalt for eit par vottar meir enn eg hadde fått, og  ville ho gi meg eit par til. Eg takka så fint eg kunne, ho sa fleire gonger at nei, nei, det var ho som hadde rekna feil, eg trengte ikkje takka.  Me fann greitt ut av det etter at den andre dama hadde gått. Ho snakka latvisk og eg snakka norsk og kroppsspråk sidan ho ikkje forstod verken engelsk eller tysk. Eg fortalde at eg og likte å strikka og at nå kunne eg strikka av mønsteret. Tidlegare hadde ho med seg det eg trur var barnebarnet, ho kunne oversetja litt, men nå var ho gått. Eg beklaga at eg ikkje snakka latvisk og ikkje russisk og ho sa at slik var det med nesten alle turistar. Det er litt fascinerande at ho kan driva butikk utan å få til å snakka med kundane…

Eg møtte og ein ung kavaler som kunne ha vore femten som hjalp meg inne på Narvesen. Ja det er Narvesen og Rimi overalt her, men det er ein annan historie. Eg skulle innom Narvesen i full fart fordi eg var så tørst då me skulle ta toget tilbake. Dei som kjenner meg godt ser nok fylgjande for seg: lett varm i hovudet skal eg prøva å vera effektiv i kassen. Ho som ekspederer spør om eg har mindre pengar enn den store seddelen, eg rotar fram det eg har av myntar, likevel blir det til at eg får tilbake masse vekslepengar. For å spara tid let eg alle pengane ligga lause i veska og tenkjer at det kan eg ordna seinare. Eg lukka heller ikkje glidelåsen som var utanpå veska. På veg ut med veske og drikke, dunkar eg borti ei øskje med sjokoladeplater som dett i golvet. Eg bøyer meg for å plukka opp sjokoladar i full fart med eit drikkebeger i hendene, veska blir snudd opp ned og mobil og myntar og sedlar dett på golvet saman med sjokoladane, og sidan det er god sprett i myntar fordeler dei seg godt utover i det varme og folksomme lokalet. Eg har ligge på kne på butikkgolv før og plukka både penger og appelsiner, så eg går trøstig i gang. Eg får eit medlidande blikk frå ein ung latvisk gut som plutseleg ligg på kne og plukkar myntar han og. Eg takkar så fint eg kan, og lurer på om eg skal gi han ein euro eller to, men eg blir litt redd for å fornærma han. Det var tydeleg at han bare ville hjelpa, og han var ikkje eit lite barn. Det ender med at eg takkar han så fint eg kan og skundar meg ut til min ventande mann som hadde gått glipp av opptrinnet, noko som kanskje var like greitt… Me nådde toget…

Det er siste kvelden vår i Riga. Eg tek med nokre bilete frå den fine byen. Dei fleste er frå gamlebyen.

image

Ein variant av Venus frå Milo… Skulpturen er laga av ein ung kunstnar. Ho var bare i tjueåra då ho laga denne frodige dama.

image

imageimageimageimage

Heidi

From → Reiser, sommar

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: