Gå til innhald

Siste smaken av sommar

august 25, 2015

image

To dagar den siste veka har eg vore hos mor og far og plukka bær. Det er ein koseleg aktivitet eg liksom må ha med meg kvart år i august. I år var det lite bær, men det vart då ein fem- seks liter med rips og litt stikkelsbær. Med i opplevinga var mor sin heimekokte komlemiddag rett etter jobb i dag. Etter ein lummer varme heile dagen, begynte det å regna medan eg stod og plukka. Eg hadde teke med meg regnkåpe så det gjorde ikkje noko. Det var så varmt ute at det i grunnen bare var behageleg med vått gras og våte tær i sandalar.

Då eg kom heim måtte eg koka litt syltetøy av rips og stikkelsbær. Det vart ein veldig sur variant med splenda i staden for sukker, men det smakte godt. På sida av vart det grove scones med havregryn.

Det aller beste med heimelaga syltetøy, er nesten den gode lukta på kjøkkenet. Lukta av syltetøy på koking tek meg direkte til kjøkkena til farmor og bestemor ein gong i barndomen. Då var syltinga ein lang og nødvendig prosess med koking og sterilisering av små norgesglas, certo for å så syltetøyet stivt og syltevoks for å forsegla glasa. Det gjekk og med store mengder sukker. Det var kanskje både for å drøya bæra og for at syltetøyet skulle halda seg lenge. Mitt eigenproduserte oppkok skal bare klara seg ei vekes tid i kjøleskapet…

image

Det har vore vidunderleg med desse varme dagane dei siste to vekene. Den som venta på sommaren venta ikkje heilt forgjeves. Plantene i pottene på verandaen er rett og slett fine og frodige. Varme vindar har blese ganske kraftig til tider, men det gjer ingenting. Eg har fått med meg nokre lukkelege timar ute på verandasofaen med gode bøker og varm vind i håret. Nå melder dei regn, og i kveld har det hølja ned, men eg har framleis eit håp om litt meir sommar. Eg er ikkje heilt klar til å gje slepp endå, og september i fjor var nydeleg viss eg hugsar rett.

Etter halvanna veke på jobb er livet forlengst på plass i ein annan og travlare rytme, og pulsen har nesten gløymt kor avslappa han dunka i sommar. Me har tatt med liva våre inn i ei ny tid og eit anna rom, og me erfarer det same som me kjenner på kvart år. Det er godt å vera i det romet og.

Grågåsa har begynt å fly over himmelen i kjend plogformasjon, og i dag fløy svalene i flokkar og. Raunbæra blir raudare for kvar veke og kveldane blir langsamt mørkare. Eg har ikkje bada i sjøen her heime denne sommaren, og nå blir det nok ikkje heller. Men framleis har me fint kveldslys og framleis varmar sola godt. Kvart år i august tenkjer eg at dette er den finaste tida av heile året. Eg innrømmer at eg nok er svak for ein liten drope vemod blanda med det vakraste naturen har å by på.

image

image

Heidi

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: