Gå til innhald

Fordi du ikkje er bra nok

april 4, 2017

Denne provoserande teksten er sitat frå eit seminar eg var på i helga, og collagen har ein av skriveelevane mine laga. Mannen eg siterer heiter Asle Finseth, han er redaktør i tidsskriftet Strek og tidlegare journalist i Vårt Land. Han har lenge vore oppteken av kåra for å vera menneske i ei verd styrt av marknadskreftene. Om me ikkje er vakne, risikerer me å bli reduserte til først og fremst å vera forbrukarar og konsumentar. For å få oss til å bruka pengar, blir me stadig fortalde at ting ikkje er som dei burde vera, slik at me kan bruka tid og krefter på å prøva å kjøpa oss ut av mangelsituasjonen. Bodskapa i reklamen er utvetydige: Du har ikkje fin nok bukse! Du er ikkje fin nok på håret! Du har ikkje fine nok møblar i stova di! Bilen din held ikkje mål! Burde du ikkje unna deg den finaste og nyaste mobilen? Veska di har feil merke! Du har ikkje fint nok sportsutstyr! Kroppen din er heilt feil! Ansiktet ditt er ikkje rynkefritt nok! Brysta dine er for store/ for små/ for slappe, stryk det som ikkje passar… Tærne dine er for skeive, og tennene er ikkje kvite nok!

Slik kunne eg ha skrive side opp og side ned, og me ville alle kjenna att det me høyrer så ofte at me nesten trur på det. Eg seier til meg sjølv og alle andre: Rett ryggen og gå ut med den kroppen du har, og det yttertøyet du har hengande i skapet. Ta på deg den gamle lua, og våg å visa nasen din fram sjølv om han er for stor/ for liten/ for brei/ for smal/ for skeiv eller for krokete, stryk det som ikkje passar. Ta med deg smilet ditt og din ibuande interesse for andre menneske. Det rekk lenge. Ikkje gløym å ta med deg hjartet ditt. Det har verda bruk for.

Gode helsingar til deg som les dette.
Ikkje la dei lura deg til å tru at du ikkje er bra nok,
og ikkje la dei lura deg til å tru at du blir lukkeleg den dagen du kan kryssa av siste krysset i rett rute på forbrukarsamfunnet si sjekkliste…

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: