Gå til innhald

Luke 1 2017

desember 1, 2017

8F6B130D-69B9-4ED9-BCB5-0D88008B2019

Det er mykje rart ein kan påleggja seg sjølv, og til og med nesten lura på om resten av verda har ei forventning om…

I sju år har eg skrive adventblogg, eit innlegg kvar dag i adventstida. Ei luke inn i tida for meg sjølv og for dei som måtte lesa, og for min eigen del eit lite livskonserveringsprosjekt… Den halvskrudde og forvitne livsforskaren i mitt mest nerdete indre rom finn det interessant å henta fram livet dag for dag og år for år, halda det opp mot lyset, undra seg, og mumla halvhøgt, var det slik det var, ja…

I år har eg vore mindre til stades på bloggen enn før. Kanskje det skuldast litt at eit bittelite sprell levande menneske har flytta inn i eit kjend hus bare ein liten sykkeltur frå oss. Ho har vore det store vesle lyset i livet mitt frå ho første gong låg i armane mine i midten av oktober, og etter det har eg hatt ein sterk indre lengt etter å ha henne der heile tida. Dette høyrest ut som reindyrking av mormorklisjeen, men det er så ektefølt som det kan få blitt. Det går vel kanskje som det i beste fall gjer i det ekte livet, at stormforelskinga går over i roleg kjærleik. Eg er så utruleg takknemleg for at ho er her.

Eg har tenkt at eg treng jo ikkje skriva blogg kvar dag i desember dersom eg ikkje vil. Prosjekt er til for å avsluttast når den rette tida kjem, elles ville slike som meg i livstidsperspektiv drukna i prosjekt. Slik har eg tenkt, men eg har jo innerst inne visst at eg ikkje har spesielt lett for å gje meg når eg først har ein fiks idé… I går kveld begynte eg å gleda meg til å skriva adventkalendar på nett, og i dag då eg vakna hadde eg kjempelyst til å skriva. Så då seier me det slik i år og, at det er ikkje viljen og lysta det skal stå på.

I tankane mine er ein adventkalendar litt meir enn bare laus spinning rundt sitt eige liv, men me får ta det etter kvart og ikkje leggja lista urimeleg høgt. I dag har eg faktisk lyst til å starta med noko som det vil passa veldig godt å slutta med… I fjor laga eg ein visetekst, jærsk julevise, som eg heilt spontant la ut i adventkalendaren min. Neste dag fekk eg melding om at teksten hadde fått melodi. Bjarte Lending brukte i fylgje han sjølv ca fem minutt på å henta ned ein melodi som passa perfekt til innhaldet i teksten, synest eg. Songen vart spelt på lokalen på onsdag, og heile songen ligg på nettet i fin ny utgåve med nytt arrangement.  Så i tilfelle nokon har lyst til å bruka songen på den eine eller andre måten nå i adventstida… Her er han…

Inspirert av nordnorsk julevise, så tenkte eg at me kunne jammen trengt vår eigen variant her på Jæren og. Kor ofte er det relevant for oss med nesnødde graner, julenek fulle av dompap og djupe skispor over kvite åsar, slik me kjenner den norske jula frå julekorta?

I går hadde eg tre femteklassar i skapande skriving. Me skulle fylla tavla med jule- og adventsord som me skulle laga Haiku-dikt av. I alle klassane kom det opp ord som snømann og snøfnugg. I bare ein av klassane sa ein av gutane: «Reggen!» «Hæ,» sa dei andre «Reggen he ingenting mæ jul å gjær!» «Men der regna jo ganske møje i julå og,» forsvarte han seg. Dei andre kjøpte ikkje forklaringa, så eg måtte ut og gje han støtte.

Her er min variant av jærsk jul:

Jærsk julevise

Det er så mørkt på jorda i desember,
me drøymer om at lyset finn oss att,
når stormen piskar hav og draum og tanke,
og livet pakkar dagen inn i natt.

Ei stjerne lyser kvar gong himlen klarnar,
i trassig tru, så skin ho sterkt og klart,
ho seier lyset finst om natta tynger
og alt du ser er avmakt kledd i svart.

Me tenner lys og lykt og søkjer saman.
Me dekker bord, og håpet tek me med,
om styrken i å vera hos kvarandre,
og om vår gøymde draum om julefred.

Der svarte skarvar står på kalde steinar,
og vintertrea bøyer seg i vind,
står husa her i rennedrev og reggen,
og lyser medan jula ringest inn.

Sjå ville stormkast ruskar hus og strender,
høyr nordavinden syng at Gud er stor,
nå møtest me med hjarte blikk og hender,
og trur på englesong om fred på jord.

220E44FE-5C05-4E50-A549-B125ADA6E79A

Ha ei fin adventstid

Heidi

From → Uncategorized

Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: